România introduce sistemul de "muncă flexibilă" (Kurzarbeit) pentru care există un program UE de finanţare

Hilde Brandl (Facebook / Hilde Brandl)
Andrei Pricopie
23.06.2020

România va introduce sistemul de "muncă flexibilă", un sistem promovat intens în ultimele luni de mediul de afaceri şi mai ales un sistem pentru care există deja un program european, SURE, care este destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru măsurile de tip Kurzarbeit, anunţă Hilde Brandl, preşedintele Organizaţiei Oamenilor de Afaceri liberali din Bucureşti.

Potrivit liderului liberal, opţiunea de muncă flexibilă înseamnă reducerea temporară a programului de lucru, iar asta ajută angajaţii din România, ajută companiile şi în final ajută şi economia naţională.

"Programul de muncă flexibilă înseamnă că angajaţii se întorc la muncă, însă nu lucrează programul întreg de 8 ore, ci lucrează mai puţin, în funcţie de nevoile angajatorului şi de posibilitatea de a vinde produsele sau serviciile în piaţă. Astfel, angajatul poate munci 2, 3, 4 sau 5 ore, în funcţie de context şi de nevoie. Orele lucrate urmează a fi plătite de angajator, iar restul de până la 8 ore ar urma sa fie acoperit de către stat. Guvernul lucrează în acest moment la stabilirea unor criterii clare de acceptare în acest program dar şi la stabilirea unei perioade de implementare.

Munca flexibilă este cel mai bun instrument de evitare a concedierilor în cazul unei pierderi temporare de comenzi sau de încasări, generate de situaţii precum o pandemie, un tsunami sau de alte cauze economice ce produc lipsa încasărilor, a comenzilor sau a materiei prime. Pentru a-şi păstra veniturile cât mai apropiate de cele avute înainte, angajatul poate solicita completarea veniturilor sale cu o compensaţie de la asigurarea de şomaj. Chiar dacă salariul primit de la angajator şi indemnizaţia primită de la stat nu acoperă integral veniturile anterioare, angajatul tot are de câştigat, căci doar astfel are veniturile cât mai apropiate de ce avea înainte şi doar astfel îşi păstrează locul de muncă şi în situaţii de criză", a declarat Hilde Brandl.

Programul se aplică în Germania de peste 100 de ani dar între timp a fost implementat şi în majoritatea statelor europene. Dacă va implementa acest program, şefa Organizaţiei Oamenilor de Afaceri liberali din Bucureşti susţine că România va putea atrage bani europeni suplimentari, iar asta înseamnă că presiunea pe bugetul naţional va fi una minimă.

"În orice caz, banii care merg acum să completeze veniturile angajaţilor din România au fost mai întâi colectaţi prin taxe şi impozite tot de la românii care muncesc, deci este normal ca statul să îi ajute în primul rând pe aceştia", a adăugat Hilde Brandl.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor