M. Toader: PDL nu se opune unei HG în cazul UMF Tg Mureş şi a cerut premierului găsirea unei soluţii legale

Epoch Times România
12.03.2012

Liderul deputaţilor democrat-liberali Mircea Toader a declarat, luni, la Parlament, că PDL nu se opune variantei adoptării unei Hotărâri de Guvern în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş şi că Partidul Democrat Liberal i-a cerut premierului să găsească o soluţie de aplicare a legii în acest caz.

"PDL a spus un singur lucru. Procedurile universitare au fost încercate şi nu s-a putut ajunge la un punct final. PDL a spus: "Domnule prim-ministru, analizaţi şi găsiţi o soluţie de aplicare a legii". În coaliţie, concluzia a fost că Legea Educaţiei prevede în mod expres că sunt trei universităţi multiculturale cu posibilitatea de predare în limbile maghiară, engleză sau altceva. Până acum, de nu ştiu câte luni de zile, nu s-au putut constitui aceste departamente la Târgu Mureş şi există o altă formulă probabilă pe care o găseşte Guvernul. În mod normal procedura prevede să existe Senatul (Senatul UMF Tg Mureş - n.r.), să propună în Carta universitară departamentele. Nu au vrut să spună, nu au căzut de acord şi atunci trebuie găsită o altă formulă", a declarat Mircea Toader.

Întrebat dacă PDL s-a înţeles în cadrul coaliţiei cu UDMR asupra variantei adoptării unei Hotărâri de Guvern care să prevadă înfiinţarea la UMF Târgu Mureş a unei facultăţi cu predare în limbile engleză şi maghiară, Toader a spus că există o propunere a UDMR în acest sens.

"Există o propunere a lor în acest sens pe care Guvernul o va gândi.(...) Când faci o astfel de facultate în două limbi îţi trebuie o Hotărâre de guvern", a declarat liderul deputaţilor PDL.

Mircea Toader a vorbit şi despre anunţul USL potrivit căruia în cazul în care Executivul va adopta o Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea în cadrul UMF Târgu Mureş a unei facultăţi cu predare în limbi străine, inclusiv maghiară, o vor ataca la Curtea Constituţională, despre care a spus că este "unul electoral".

"Caută să ia voturi. Eu personal consider că un foarte bun specialist care învaţă o specialitate, aşa cum o învaţă un copil al nostru în străinătate în limba engleză, poate să fie un medic foarte bun în România. Nu asta e problema, ci respectarea propriu-zisă a legii. Să trecem peste anumite resentimente care, vrând-nevrând, ne pot afecta anumite decizii", a mai declarat liderul deputaţilor PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor