Marko Bela spune despre protestele de la Târgu Mureş că studenţii au fost incitaţi

Marko Bela. (ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
13.03.2012

Vicepremierul Marko Bela a declarat marţi că studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş care au ieşit în stradă au fost incitaţi, iar protestele nu au fost spontane, miezul conflictului de la UMF fiind de fapt cine are puterea de a lua decizii.

"Eu ştiu că actuala conducere a UMF Târgu Mureş care nu prea e legală în acest moment a dat zi liberă celor care au vrut să participe la aceste acţiuni de protest. Aceste proteste nu au fost spontane, ele au fost organizate de către cei care nu vor nicicum o soluţie echitabilă la acea universitate. Studenţii au fost incitaţi, pot afirma acest lucru, eu sunt din Târgu Mureş şi am o experienţă în privinţa tradiţiilor destul de negative de acolo. De fiecare dată, din 1990 când s-a încercat implementarea unui drept al minorităţilor, mai ales în cazul învăţământului în limba maternă, imediat au apărut protestele, aceleaşi lozinci ca şi acum. După ce totuşi s-a rezolvat situaţia lucrurile s-au liniştit", a spus Marko Bela, după şedinţa parlamentarilor UDMR.

El a adăugat că nu ar fi nicio problemă pentru cadrele didactice de naţionalitate română dacă şi profesorii de naţionalitate maghiară vor avea o anumită putere de decizie legată de procesul de învăţământ în limba maternă.

"Acesta este miezul conflictului, cine are decizia. Eu zic că trebuie să decidă cei care sunt vizaţi în mod direct", a mai spus vicepremierul.

Peste 400 de studenţi au protestat, luni, în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş, împotriva separării Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi împotriva implicării politicului în autonomia universitară.

"Noi astăzi ne-am adunat din nou, este a treia acţiune de protest masivă prin care ne exprimăm împotriva nedreptăţilor care se fac împotriva autonomiei universitare a UMF Târgu Mureş. Vrem să ni se aprobe Carta UMF Târgu Mureş, deoarece ea nu conţine nimic ilegal şi a fost blocată de-a lungul timpului din considerente politice, după cum se vede şi în presa de astăzi de către anumite persoane din conducerea ţării", a declarat Dan Zolog, preşedintele Ligii Studenţilor Târgu Mureş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor