România ar putea bloca achiziţionarea E.ON România de către o companie ungară din cauza îngrijorărilor legate de Rusia [Financial Times]
Oferta companiei ungare de stat MVM pentru achiziţionarea furnizorului de energie E.ON România este supusă unei revizuiri, după ce au apărut suspiciuni privind motivele din spatele unei oferte considerabil ridicate, inclusiv temeri de influenţă rusă, conform ministrului român al Energiei, Sebastian Burduja, scrie Financial Times, preluat de G4Media. MVM este controlată de guvernul condus de Viktor Orban, considerat de mulţi drept un cal troian al Rusiei în cadrul UE şi NATO.
Recent, grupul energetic de stat maghiar MVM a depăşit alte companii interesate de achiziţionarea reţelei româneşti de distribuţie a gazelor şi electricităţii, deţinută de compania germană E.ON.
Sebastian Burduja a afirmat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi blocată din considerente de securitate, invocând o situaţie similară în Spania, unde o tranzacţie feroviară cu o companie maghiară a fost oprită în contextul unor legături cu Rusia.
„Am văzut precedente în Spania, unde o tranzacţie implicând entitatea maghiară a fost respinsă de un comitet similar celui român”, a declarat Burduja. „Va trebui să luăm în considerare toate acestea atunci pentru a ajunge la o decizie”.”
E.ON Energie România deserveşte milioane de clienţi români cu energie electrică şi gaze, având o cotă de piaţă de aproape 50%, a adăugat el.
MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria în funcţie de venituri şi este principalul importator de gaze ruseşti în ţară. De asemenea, operează o centrală nucleară de concepţie rusească în Ungaria, aflată în extindere sub supravegherea Rosatom, gigantul nuclear de stat al Rusiei.
Compania maghiară a oferit până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni la E.ON Energie, o sumă mult peste estimările de maximum 50 de milioane de euro, conform lui Burduja. Oferta a fost semnificativ mai mare decât cea a concurenţei, incluzând două companii energetice româneşti de stat.
Burduja a menţionat că serviciile de informaţii vor contribui la evaluarea riscurilor legate de preluarea E.ON Energie de către MVM. "Valoarea tranzacţiei va fi analizată … şi implicaţiile potenţiale pe piaţa energiei”, a spus el. „Vom investiga în continuare, probabil solicitând şi un punct de vedere din partea instituţiei de securitate naţională”.
„Nu vom permite gazului rusesc să pătrundă în ţară”, a declarat Burduja, subliniind că România doreşte să exploateze propriile resurse de gaze naturale şi să achiziţioneze livrări suplimentare pe piaţa spot.
În decembrie, premierul Viktor Orban a declarat pentru Financial Times, după o discuţie cu premierul român Marcel Ciolacu despre acordul MVM, că există „probleme nerezolvate” care necesară clarificări. „Premierul român a ridicat aceste probleme şi a cerut … să înfiinţăm un grup de lucru comun pentru a calma pe toată lumea şi a face totul transparent”, a afirmat Orban, fără a răspunde la alte întrebări privind implicarea Rusiei.
MVM, companie cu capital majoritar de stat, a anunţat pe 16 decembrie că a ajuns la un acord pentru achiziţionarea diviziei de furnizare de gaze şi energie electrică a E.ON din România, conform unei exclusivităţi oferite anterior de Economedia. Romgaz şi OMV Petrom au manifestat, de asemenea, interes pentru achiziţionarea diviziei E.ON.
Conform acordului, MVM Group va achiziţiona 68% din participaţiile E.ON în E.ON Energie România şi 98% în E.ON Asist Complet.
Părţile au convenit să nu dezvăluie valoarea tranzacţiei, dar aceasta este estimată la aproximativ 205-210 milioane de euro, potrivit Economedia.
Finalizarea tranzacţiei este preconizată pentru prima jumătate a anului 2025.
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze şi electricitate din România, cu un portofoliu de aproximativ 3,4 milioane de clienţi. E.ON Asist Complet este o companie regională de servicii, specializată în instalarea şi întreţinerea echipamentelor hardware.