România a înregistrat în S1 cel mai scăzut nivel al investiţiilor imobiliare din ultimii şapte ani

Epoch Times România
10.07.2012

România a înregistrat în primul semestru din 2012 cel mai scăzut nivel al volumului de investiţii din domeniul imobiliar din S1 2005 până în prezent, fiind încheiate doar două tranzacţii, în valoare de 55 de milioane de euro, se arată în raportul CBRE România despre piaţa investiţională.

Este vorba despre vânzarea fabricii Nokia de către producătorul De’Longhi şi cumpărarea complexului City Business Centre din Timişoara de către NEPI, arată Raportul despre piaţa investiţională din S1 2012 al CBRE România.

Ţara nostră rămâne în continuare o piaţă atractivă, dar lipsa finanţării şi problemele din zona Euro au determinat creşterea riscului investiţional în perioada analizată, menţionează raportul. În Europa Centrală şi de Est, volumul investiţional cel mai ridicat a fost înregistrat în Rusia şi Polonia.

„Piaţa din România este încă atractivă pentru investitorii străini pe fondul diferenţei înregistrate la nivelul randamentelor prime în comparaţie cu ţările vecine din Europa Centrală şi de Est. Lipsa finanţării şi problemele din zona Euro au condus însă la un nivel scăzut al volumului de investiţii în prima jumătate a anului, determinând creşterea riscului investiţional, o încetinire a procesului decizional şi mărirea timpului de finalizare a unei tranzacţii”, a declarat James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE România.

Vânzarea complexului City Business Center din Timişoara către fondul de investiţii sud – African New Europe Property Investment (NEPI) a reprezentat cea mai mare tranzacţie din intervalul ianuarie – iunie 2012. În prezent, complexul de birouri City Business Center este închiriat unor companii precum: IBM, PwC, Vodafone, Alcatel-Lucent, BCR, Deloitte şi Microsoft. Proiectul include şi două clădiri de birouri, una dintre ele aflându-se încă în construcţie. NEPI este un jucător foarte activ pe piaţa din România, în portofoliul său aflându-se, pe lângă clădiri de birouri, centre comerciale şi spaţii de depozitare şi logistică.

Cea de-a doua tranzacţie încheiată în S1 2012 a fost vânzarea fabricii Nokia (35.000 mp) din judeţul Cluj pentru suma de 10 milioane de euro producătorului de electrocasnice De’Longhi. Noul proprietar are în plan începerea producţiei în toamna acestui an.

Randamentele prime s-au stabilizat în România pe cele trei pieţe: retail (centre comerciale şi spaţii de stradă), birouri şi industrial. Pe segmentul birouri, randamentul prime s-a stabilizat la 8%, având la bază ofertele investitorilor de pe piaţa locală, iar în sectoarele retail şi cel industrial, s-a menţinut la nivelul de 8,75% (centre comerciale), respectiv 10,25% (depozite).

În Varşovia, în primul trimestru al acestui an, randamentul prime pe segmentul birouri a fost de 6,25 %, pe cel industrial de 7%, iar domeniul retail a înregistrat un nivel de 6%. Un nivel similar al randamentul prime a fost în Praga, cu 6,50% pentru birouri, 8% pentru segmentul industrial şi 6,25 % pentru sectorul retail. Budapesta a înregistrat pe segmentele birouri, industrial şi retail, randamente prime de 7,25%, 8,75%, respectiv 7%.

În primul semestru al anului, în Europa Centrală şi de Est, Rusia a înregistrat cel mai mare volum investiţional, de peste 900 milioane de euro, urmată de Polonia, cu peste 800 de milioane de euro, şi Cehia cu aproximativ 180 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor