Dionis Cenuşă: Controlul nelimitat al lui Dodon asupra datelor cu caracter public trebuie să înceteze

Din motive necunoscute, toate datele ajung pe mâinile lui Dodon, care după bunul plac decide când şi ce fel de informaţie să o facă publică, ceea ce nu se conformează bunei guvernări, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, politolog
Dionis Cenuşă, politolog (facebook.com / Dionis Cenuşă)
Ştefan Sârbu
22.04.2020

Datele despre achiziţiile făcute în China trebuiau să fie făcute publice şi justificate înainte de achiziţie nu post-factum, în cadrul unor emisiuni. Asemenea date ţin de bani şi cheltuieli publice, despre care trebuie să existe o transparenţă completă şi la timp, consideră politologul Dionis Cenuşă care susţine că accesul la date cu caracter public trebuie demonopolizat imediat.

Analistul menţionează că toate datele despre procurări în domeniul medical, pe perioada de criză sanitară, cât şi după, trebuie să fie publicată zilnic de către Agenţia Achiziţii Publice, Ministerul Sănătăţii şi Guvern, orice altă agenţie relevantă. „Acest lucru nu se întâmplă, la fel nu se cunoaşte până în prezent cum sunt dotate spitalele cu echipament relevant pentru tratarea împotriva virusului Wuhan şi protejarea medicilor - date la zi.”

„Dar din motive necunoscute, toată informaţia ajunge pe mâinile preşedintelui Igor Dodon, care în funcţie de dispoziţie şi de agenda informaţională a cabinetului său decide când şi ce fel de informaţie trebuie instrumentată. 'Controlul nelimitat al preşedintelui Dodon asupra datelor cu caracter public trebuie încetat.'”

În opinia expertului, demonopolizarea accesului la date cu privire la criza sanitară este obligatorie atât din punctul de vedere a bunei guvernări, cât şi pentru că „vorbim despre bani (şi aşa puţini) acumulaţi de la plătitorii de impozite”.

În concluzie, Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că nici preşedintele Dodon şi nici altcineva nu are dreptul să pună stăpânire pe date şi să manipuleze lansarea acestora pentru consumul public după bunul plac. „Nimeni. Nu într-un stat democratic, unde trebuie să domine buna guvernare.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor