Rezerva de aur a României rămâne la Banca Angliei. Repatrierea dorită de Dragnea a fost respinsă

(Getty Images)

Proiectul privind repatrierea rezervelor de aur ale României a fost respins de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, informează Digi24. Iniţiativa de repatriere aparţinea fostului lider PSD Liviu Dragnea, iar în cazul în care ar fi fost aprobată, Banca Naţională a României ar fi fost obligată să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur, ţinută la Banca Angliei.

Odată trimisă în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis spre reexaminare, legea a fost respinsă, demnitarii susţinând că o astfel de măsură ar fi dus la pierderea credibilităţii României pe pieţele internaţionale. Pe de altă parte, însă, partidele din opoziţie sunt de părere că ar fi normal ca rezervele să stea în ţară şi chiar să fie valorificate.

Specialiştii în domeniul financiar bancar criticaseră ideea din start întrucât repatrierea aurului ar fi implicat costuri uriaşe, fără niciun beneficiu: costul depozitării este de circa 66.000 de euro pe an, în vreme ce repatrierea a aproximativ 60 de tone de aur ar fi costat 1,4 milioane de euro.