REVISTA PRESEI ECONOMICE: Lagarde, vizită în România
ZF.ro: Christine Lagarde este aşteptată luni la Bucureşti. Ea este prima femeie care a ajuns să deţină cea mai înaltă funcţie în cadrul Fondului Monetar Internaţional. La Revista presei de luni, citiţi un altfel de portret al directorului FMI. Tot aici aflaţi şi în ce stadiu se află planul naţional de investiţii anunţat de Victor Ponta.
ZF.ro: Lagarde, în România. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, se va afla la Bucureşti începând de luni, urmând să susţină un discurs despre identificarea unei “noi paradigme de creştere” economică în regiune. Ea se va întâlni, de la ora 17.00, cu premierul Victor Ponta. Lagarde este prima femeie care a reuşit să ajungă, în vara anului 2011, la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Lagarde este o figură impunătoare care preferă costumele bine croite, vorbeşte o engleză perfectă şi dispune de abilităţi de negociere solide clădite în cei 24 de ani în care a lucrat ca avocat corporatist, dintre care şase ca preşedinte al Baker & McKenzie, o firmă internaţională de avocatură din Chicago. Câteodată, poate fi zărită flexându-şi picioarele sub masa de conferinţă, ceea ce aduce aminte de faptul că Lagarde este o fostă campioană la înot sincron.
ADEVĂRUL: Planul naţional de investiţii anunţat de Victor Ponta, realizat doar 5%. De la începutul anului până în prezent, în România au fost finalizate investiţii de 500 de milioane de euro, faţă de totalul de 10 miliarde de euro anticipat de premier pentru 2013. Guvernul a anunţat că vrea să atragă până la sfârşitul anului investiţii de „minimum 10 miliarde de euro” în energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, care ar urma sa creeze cel puţin 50.000 de locuri de muncă. Planul premierului este însă departe.
CAPITAL: Românii au mâncat shaorma de la Dristor de peste două milioane de euro. La Dristor este coadă la shaorma indiferent dacă e zi sau noapte şi asta se reflectă în cifre: lanţul de shaormerii La Dristor a raportat pentru 2012 o cifră de afaceri de peste 9 milioane de lei (echivalentul a 2 milioane de euro la un cursul mediu al BNR pe 2012 ) aproape dublu faţă de nivelul 1,1 milioane de euro în 2011. Cu toate acestea, paradoxal, cea mai de succes shaormerie din România a terminat anul tot pe pierdere.Astfel, deşi vânzările s-au dublat, pierderea a ajuns în 2012 la 834.017 de lei. Conform cifrelor de la Finanţe, în 2011 La Dristor pierduse 565.421 de lei. Dristor Kebab s-a înfiinţat în 1999, în cartierul Dristor, şi a devenit un brand în Bucureşti. În cei 13 ani s-au extins şi în Centrul Istoric, şi în Tineretului şi chiar în mall.
ZF.ro Cât au tăiat bancherii din dobânzi după scăderea ratei cheie de către BNR la 5%. Şase bănci s-au dus lunea trecută la licitaţia repo organizată de BNR şi au împrumutat 1,6 mld. lei la noua dobândă-cheie redusă la 5% pe an, însă per ansamblul pieţei bancherii nu se grăbesc să amplifice semnalul de încurajare pe care banca centrală a vrut să-l dea economiei şi publicului larg. BCR, care nu mai vinde credite de retail decât în lei, Credit Europe şi OTP Bank au făcut deja gesturi de stimulare a cererii de credite prin preţ, însă probabil că alţi jucători aşteaptă o a doua scădere a dobânzii de referinţă pe 5 august înainte de a da la rândul lor semnale-ecou ale relaxării începute de BNR. Dacă dobânzile nominale la creditele ipotecare în lei au alunecat sub pragul de 10% pe an, preţul împrumuturilor pentru nevoi personale rămâne la două cifre, dobânda anuală efectivă trecând în multe cazuri de 15% – nivel descurajant într-o economie fără perspective de creştere a salariilor şi încă marcată de un grad ridicat de insecuritate a locurilor de muncă.