REVISTA PRESEI ECONOMICE - Cine sunt regii locuinţelor din România

(photos.com)
Epoch Times România
05.09.2013

Preţurile pentru principalele materii prime agricole au coborât cu până la 40%-50% faţă de sezonul trecut ca urmare a ofertei în creştere de pe piaţa internaţională. Despre acest subiect, dar şi care sunt cei mai mari dezvoltatori de locuinţe aflaţi din revista presei economice.

CAPITAL: Cine sunt regii locuinţelor din România
Cei mai mari zece dezvoltatori de locuinţe din România, cu activitate concentrată în mare parte în Bucureşti, au finalizat până acum un număr de 18.644 de unităţi locative împărţite în 31 de ansambluri rezidenţiale, majoritatea construite în ultimii cinci ani.

Chiar dacă piaţa românească a fost asaltată de investitori imobiliari străini odată cu intrarea în Uniunea Europeană, topul celor mai mari dezvoltatori de locuinţe este încă dominat de antreprenori români. Constantin Căpăţână şi Iulian Robu, fraţii Negoiţă, Gheorghe Iaciu, Valentin Vişoiu, Simon Maurer, Victor Stoiculescu şi Gabriel Lupulescu au construit până acum circa 13.700 de locuinţe, adică 74% din totalul cuprins în topul Capital.

„Regii locuinţelor“ deţin circa 60% din piaţa bucureşteană, dacă luăm în considerare un stoc total dezvoltat până acum de circa 25.000 de locuinţe – amplasat în proiecte cu peste 100 de unităţi. Până astăzi cei zece grei au vândut 16.468 de locuinţe finalizate, conform datelor furnizate de aceştia revistei Capital. Interesant este că 56% din aceste tranzacţii au fost încheiate în perioada 2009-2013, adică în plină criză financiară. Ei mai au de vândut circa 2.200 de locuinţe, adică aproape jumătate din stocul disponibil la vânzare pe piaţa bucureşteană.

Majoritatea investitorilor analizaţi de Capital au intrat în afaceri imobiliari speculând valul de creştere din 2007-2008. Exceptând dezvoltatorii străini, mare parte din antreprenorii români s-au bazat pe o reţetă devenită astăzi clasică în ceea ce priveşte atragerea banilor pentru demararea investiţiilor: nu au trecut pragul băncilor, ci şi-au pus la bătaie propriile lor economii şi au folosit avansurile clienţilor pentru a porni tăvălugul imobiliar. Unii dintre ei au devenit notorii, iar alţii au rămas în umbră până astăzi, dar cert este ca toţi au învăţat din mers cum funcţionează această piaţă

ZF: Traderii de cereale se apără după „asaltul“ Concurenţei: Nu suntem singuri pe piaţa internaţională. Preţul trebuie să fie competitiv la export
Preţurile pentru principalele materii prime agricole au coborât cu până la 40%-50% faţă de sezonul trecut ca urmare a ofertei în creştere de pe piaţa internaţională, dar şi pentru ca Rusia şi Ucraina, puteri agricole la Marea Neagră, au recolte record, au afirmat ieri reprezentanţii Asociaţiei Române a Comer­cianţilor de Produse Agricole (ARCPA), orga­nizaţia locală a traderilor.

„Ce se întâmplă pe pieţele din regiune şi pe plan global are influenţă asupra pieţei din România“, a spus Vasile Varvaroi, preşedintele ARCPA şi membru în consiliul de adminis­traţie al Cargill, liderul local al comerţului cu cereale, cu afaceri de 462 de milioane de euro anul trecut.

Evenimentul organizat ieri de ARCPA i-a adus la aceeaşi masă, alături de Varvaroi, şi pe Ofelia Nalbant, vicepreşedinte ARCPA şi director comercial al Agrium-Agroport, Robert Arsene, membru al ARCPA şi director ge­neral al Agricover, şi Victor Beznea, membru al ARCPA şi director general al Prutul Agri Trade.

ECONOMICA.NET: Remuneraţii imense propuse pentru membrii Directoratului Transelectrica
Directorul general al Transelectrica şi ceilalţi trei membri ai Directoratului ar putea primi o remuneraţie anuală brută de până la 1,4 mil.lei (323.000 euro) fiecare, iar cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere vor avea o indemnizaţie brută anuală de maxim 240.000 lei (54.000 euro).

Pentru membrii Directoratului suma fixă propusă este de 288.000 de lei brut/an (64.000 de euro), la care se adaugă o componentă variabilă plătită trimestrial şi una anual, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă. Cele două indemnizaţii variabile nu pot depăşi de două ori suma fixă, potrivit propunerii Comitetului de nominalizare şi remunerare, care urmează să fie discutată de acţionarii Transelectrica într-o AGA programată pentru finele lunii septembrie.

Astfel, sumele alocate Directoratului ar urma sa plece de la 24.000 de lei brut pentru fiecare membru.

Potrivit unor decizii AGA de la finele lunii mai, remuneraţiile brute lunare pentru Directorat sunt cuprinse între 6.800 de lei (1.500 euro) şi 38.000 de lei (8.800 euro), iar Consiliul de Supraveghere de 7.000 lei (1.600 euro). Remuneraţiile sunt provizorii, până la AGA de la finele lunii septembrie, şi au fost stabilite la o zi după ce premierul Ponta a anunţat plafonarea salariilor în companiile de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor