Reuniunea Comisiei moldo-lituaniene la Chişinău

(photos.com)

Pe data de 26 aprilie 2012, la Chişinău, a avut loc cea de-a III-a Reuniune a Comisiei moldo-lituaniene de cooperare în domeniul integrării europene. Aceasta reuniune se înscrie în contextul Declaraţiei Comune a Premierilor Republicii Moldova şi Republicii Lituania cu privire la cooperarea în domeniul integrării europene, semnată la 26 ianuarie 2010, la Chişinău, informează Epoch Times România cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al MAEIE.

Reuniunea Comisiei moldo-lituaniene pentru integrare europeană a fost co-prezidată de către viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europe al R.Moldova, Iurie Leancă, şi Ministrul Afacerilor Externe lituanian, Audronius Azubalis. Delegaţiile ambelor părţi au inclus reprezentanţi ai Ministerelor de Externe, Interne, Justiţiei, Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor, Centrului e-Guvernare, precum şi Agenţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Inovare şi Transfer Tehnologic.

În cadrul Reuniunii, au avut loc sesiuni comune, precum şi întrevederi ale grupurilor de lucru la instituţiile naţionale de resort. Experţii au evaluat implementarea înţelegerilor convenite la cea de-a II-a reuniune a Comisiei, care s-a desfăşurat pe 21 octombrie 2011, la Vilnius. De asemenea, au fost identificate iniţiative de colaborare pentru perioada următoare.

Cea de-a III-a Reuniune a Comisiei s-a axat în mare pe dimensiunea e-Guvernare, şi anume: crearea sistemului de interoperabilitate al sistemelor de informaţii în cadrul instituţiilor administraţiei publice; în domeniul afaceri interne - identificarea electronică, card-urile de identitate pentru persoane fizice, crearea centrelor de date securizate; în justiţie - crearea bazei de date legislative.

Totodată, a fost preluată experienţa lituaniană în ce priveşte securitatea alimentară (măsuri sanitare şi fitosanitare), şi a fost discutată iniţierea colaborării în contextul parcurilor ştiinţifice şi incubatoarelor de inovare create în R.Moldova cu partenerii lituanieni.

Un subiect distinct al consultărilor l-a constituit sprijinul oferit de Lituania Republicii Moldova în avansarea parcursului său european, în special în contextul preluării de către Lituania a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din iulie 2013.

La finele Reuniunii Comisiei moldo-lituaniene de cooperare în domeniul integrării europene, delegaţiile au convenit asupra desfăşurării celei de-a patra runde a Comisiei la Vilnius, în prima jumătate a anului 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe