Retrospectiva Epoch Times 2012: Renaştere în cupele europene

Steaua Bucureşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
14.12.2012

România nu a excelat în ultimii ani în cupele europene la fotbal, pierzând poziţia privilegiată pe care o dobândise, aceea de a avea o formaţie direct în grupele Ligii Campionilor. Campionatul nostru “trăise” în ultimii ani de pe urma performanţelor Stelei şi Rapidului – mai ales din sezonul în care ambele au ajuns în primăvara europeană - numai că acele performanţe, conform sistemului UEFA de atribuire a locurilor la startul competiţiilor continentale - au contat timp de doar cinci ani, după care s-a revenit la situaţia în care campioana noastră a trebuit să lupte din răsputeri pentru a intra în grupele Ligii Campionilor.

Din fericire, reprezentantele noastre au avut acum un sezon destul de bun în Europa, încheiat prin acumularea a nu mai puţin de 53 de puncte (până acum), cu speranţe că acest punctaj se va majora. Iar speranţele noastre sunt legate de faptul că CFR Cluj şi Steaua continuă cursa europeană în Liga Europa, fiind calificate pentru 16-imile competiţiei. Cele două îşi vor afla adversarele pe 20 decembrie, ambele având ca obiectiv trecerea şi de această fază a competiţiei.

Contabilizând toate meciurile echipelor noastre de fotbal în actualul sezon european ajungem la 30 de jocuri disputate, dintre care 16 victorii, 5 egaluri şi 9 înfrângeri. Un palmares bun, mult peste media ultimilor ani, care cu siguranţă va reprezenta o imensă gură de oxigen pentru atât de vehiculatul coeficient de ţară de pe urma căruia se repartizează numărul de locuri în cupele europene.

De departe, CFR Cluj este premianta anului în cupele europene. Campioana noastră a avut un parcurs sclipitor în preliminarii, cu patru succese din tot atâtea posibile, iar apoi a pierdut doar la golaveraj calificarea în optimile Ligii Campionilor. CFR Cluj a făcut câteva meciuri sclipitoare (la Basel, ambele cu Braga, la Manchester sau Istanbul), şi o singură partidă în care a fost de nerecunoscut, 1-3, acasă, cu Galatasaray. Din păcate, tocmai acest meci a cântărit decisiv în pierderea calificării în Liga Campionilor, dar până la urmă nici continuarea drumului în Liga Europa nu este o performanţă de neglijat.

Tot la foarte bine poate fi pus şi parcursul Stelei. Culmea este că, după primul meci în Europa – 0-1, acasă, cu Trnava – mulţi au crezut că cei din Ghencea se vor opri încă în preliminarii. Nu a fost aşa, iar Reghecampf & Co au ajuns în grupe, iar acolo au reuşit un parcurs care le-a permis să meargă mai departe. Ca şi CFR Cluj, şi Steaua a avut unele meciuri memorabile (la Trnava, la Stuttgart, ambele cu Molde sau cel de la Copenhaga), dar şi câteva sincope, cum ar fi jocul de acasă cu Trnava (de care am mai spus) şi cel cu Stuttgart, tot de pe propriul teren, fiind cele mai vizibile. Nu putem încheia prezentarea despre Steaua fără a spune că România a fost, după 9 ani, răzbunată, obţinând calificarea după un 1-1 la Copenhaga, pe acelaşi teren pe care, în 2003, naţionala remiza cu Danemarca (2-2) în minutul 95 (vi-l mai amintiţi pe arbitrul Urs Maier?) şi rata dramatic calificarea la Euro 2004.

După CFR Cluj şi Steaua, FC Vaslui s-a prezentat cel mai bine în Europa. Din păcate, trupa patronului Adrian Porumboiu a avut un ghinion teribil. Mai întâi, calificată fiind în preliminariile Ligii Campionilor, dar fără statut de cap de serie, a jucat cu Fenerbahce, o grupare mult mai potentă din punct de vedere financiar. După un joc excelent la Istanbul, moldovenii au fost depăşiţi clar pe teren propriu, turcii confirmându-şi statutul de mare favorită. Culmea, alunecarea în preliminariile Ligii Europa nu a însemnat şi un adversar mai uşor pentru FC Vaslui, ci unul chiar mai puternic decât în Liga Campionilor: Inter Milano! Şi de această dată moldovenii au făcut un meci bun şi unul slab. După un 0-2, acasă, a urmat un 2-2 pe San Siro din Milano, vasluienii conducând până spre final cu 2-1 şi ratând din toate poziţiile marcarea a încă unui gol, care ar fi răsturnat toate calculele hârtiei. Vasluiul nu s-a făcut de râs în Europa şi, cu siguranţă, dacă ar fi avut mai mult noroc la tragerea la sorţi (sau la Milano) ar fi putut juca în grupele Ligii Europa.

Nici prea-prea, nici foarte-foarte a fost evoluţia Rapidului. Faptul că a adus, totuşi, 9 puncte este un semnal pozitiv, dar mulţi consideră că giuleştenii ar fi putut face o figură chiar mai bună cu Heerenveen, încheiată cu o trecere în turul următor. Probabil că încrederea mult prea mare în forţele proprii – giuleştenii au mers în Olanda încărcaţi cu un optimism debordant, ca şi cum jocul ar fi fost o formalitate – a avut efect de bumerang, calificarea fiind pierdută fără drept de apel după acel 0-4 de la Heerenveen.

Cel mai slab parcurs european l-a avut Dinamo. De fapt, nici nu putem vorbi de un parcurs, căci cei din Ştefan cel Mare au jucat un singur tur (preliminar) fiind învinşi în ambele manşe de ucrainienii de la Metalist Harkov. O dispută considerată echilibrată la momentul tragerii la sorţi s-a dovedit a fi o simplă formalitate pentru echipa din Harkov, care a obţinut o calificare mult mai uşoară decât se aştepta.

După cum am spus, parcursul european continuă pentru CFR Cluj şi Steaua, ele urmând a evolua în februarie 2013 în faza 16-imilor de finală din Liga Europa.

BREVIAR – rezultatele echipelor româneşti în cupele europene 2012/2013

* CFR Cluj (Liga Campionilor) – 22 de puncte realizate: 1-0 şi 2-1 cu Slovan Liberec (tur preliminar), 2-1 şi 1-0 cu Basel (tur preliminar), 2-0 şi 3-1 cu Braga (grupe), 1-2 şi 1-0 cu Manchester United (grupe), 1-1 şi 1-3 cu Galatasaray (grupe). * FC Vaslui (Liga Campionilor/Liga Europa) – 2 puncte realizate: 1-1 şi 1-4 cu Fenerbahce (tur preliminar LC), 0-2 şi 2-2 cu Inter Milano (tur preliminar LE). * Dinamo (Liga Europa) – 0 puncte realizate: 0-2 şi 1-2 cu Metalist Harkov (tur preliminar). * Rapid (Liga Europa) – 9 puncte realizate: 3-1 şi 2-0 cu MYPA Myllykoski (tur preliminar), 0-4 şi 1-0 cu Heerenveen (tur preliminar). * Steaua (Liga Europa) – 20 de puncte realizate: 0-1 şi 3-0 cu Spartak Trnava (tur preliminar), 2-0 şi 3-0 cu Ekranas Vilnius (tur preliminar), 2-2 şi 1-5 cu Stuttgart (grupe), 1-0 şi 1-1 cu FC Copenhaga (grupe), 2-0 şi 2-1 cu Molde (grupe).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor