Retorică cinică de tip Kremlin. Putin râde de criza alimentară generată de invadarea Ucrainei: Occidentalii ar trebui să vină la noi pentru napi

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images *)

În condiţiile în care Rusia este tot mai izolată şi lovită de sanctiuni, Vladimir Putin a sugerat că Marea Britanie şi alte ţări europene ar trebui să meargă în Rusia pentru a cumpăra legume, pe fondul unei crize a securităţii alimentare şi a costului vieţii.

Într-un discurs adresat liderilor de afaceri, Putin a susţinut că, deşi analiştii occidentali au profeţit că rafturile magazinelor din Rusia se vor goli şi serviciile se vor prăbuşi ca urmare a sancţiunilor, situaţia nu ar fi chiar aşa:

"Analiştii străini ne-au prezis o criză şi un declin în sectorul de consum, au promis rafturi goale în magazine, o lipsă masivă de bunuri şi eşecul sectorului serviciilor. Viaţa avea alte idei. Ţările occidentale s-au lovit ele însele de aceste probleme.

S-a ajuns până în punctul în care liderii lor le recomandă cetăţenilor să treacă la napi în loc de salată sau roşii. Napul este un produs bun, dar probabil că ar trebui şi pentru napi să vină tot în Rusia, pentru că nivelul recoltei noastre, la urma urmei, depăşeşte semnificativ cifrele vecinilor noştri din Europa", a menţionat Putin, citat de The Independent.

Preşedintele rus pare să se refere la remarcile secretarului de stat britanic pentru probleme legate de Mediu, Alimente şi zonele Rurale, Therese Coffey, care a declarat luna trecută că cetăţenii Marii Britanii care se chinuie să facă rost de roşii, ardei şi castraveţi de import în supermarketuri ar putea lua în considerare mai mult napii de sezon, cultivaţi în ţară - o legumă care a suferit probleme de imagine în ultimele decenii din cauza asocierii sale cu vremuri mai puţin prospere.

Consumatorii din cea mai mare parte a celorlalte părţi ale Europei de Vest nu au suferit aceleaşi lipsuri, cauzate de vremea anormal de rece care a perturbat recoltele din sudul Europei şi din nordul Africii.

În timp ce contracţia economică de 2% a Rusiei de anul trecut a sfidat majoritatea previziunilor timpurii, analiştii afirmă că vor trece mai mulţi ani până când ţara va recăpăta dimensiunea economică din 2021 şi chiar mai mult timp până când va reveni pe traiectoria anterioară de creştere.

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia rusă va creşte cu 0,3% în acest an, mult mai puţin decât procentul de 3,75% prognozat pentru 2022 înainte de invazie.

Un motiv important pentru rezistenţa Rusiei: câştigurile record din combustibilii fosili de 325 de miliarde de dolari anul trecut, pe măsură ce preţurile au crescut. Creşterea bruscă a costurilor s-a datorat temerilor că războiul va însemna o pierdere severă de energie din partea celui de-al treilea producător de petrol din lume.

Aceste venituri, împreună cu o prăbuşire a ceea ce Rusia putea importa din cauza sancţiunilor, au dus ţara la un excedent comercial record - ceea ce înseamnă că ceea ce a câştigat Rusia din vânzările către alte ţări a depăşit cu mult achiziţiile sale în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe