Reţeaua electrică a Ucrainei a fost ţinta unui atac masiv al forţelor invadatoare ruse

Atac rusesc asupra Ucrainei care a vizat infrastructura electrica si energetica, 17 noiembrie 2024 (X - screenshot)
Redacţia
18.11.2024

Rusia a declanşat, duminică, cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei din ultimele trei luni, lansând 120 de rachete şi 90 de drone care au ucis cel puţin şapte persoane şi au provocat daune grave sistemului energetic, transmite Reuters.

Ucrainenii se pregăteau de câteva săptămâni pentru un nou atac rusesc asupra unui sistem energetic deja şubrezit, temându-se de lungi pene de curent iarna şi de o presiune psihologică crescândă la aproape 1.000 de zile după ce Rusia a invadat Ucraina pe scară largă.

Atacurile, care au provocat numeroase pene de curent, au avut loc într-un moment în care preşedinţia americană iminentă a lui Donald Trump, care s-a angajat să pună capăt războiului fără să spună cum, a ridicat perspectiva unui impuls pentru negocieri.

Apărarea aeriană a putut fi auzită angajând drone deasupra capitalei Kiev în timpul nopţii, iar o serie de explozii puternice au răsunat în centrul oraşului în timpul atacului cu rachete. Locuitorii s-au înghesuit în staţiile de metrou subterane, înveliţi în paltoane de iarnă.

„Sistemul energetic al Ucrainei a fost grav afectat, inclusiv centralele DTEK. Aceste atacuri evidenţiază din nou nevoia Ucrainei de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană din partea aliaţilor noştri”, a declarat Maxim Timcenko, CEO al DTEK, cea mai mare companie privată de energie electrică din Ucraina.

Amploarea pagubelor a fost greu de evaluat. După atacuri ruseşti repetate asupra reţelei electrice, oficialii dezvăluie puţine informaţii detaliate cu privire la rezultatul loviturilor şi la starea reţelei. Aceştia au confirmat însă deteriorarea „infrastructurii critice” sau întreruperi ale alimentării cu energie electrică în regiuni de la Volyn, Rivne, Lviv în vest la Dnipropetrovsk şi Zaporojie în sud-est.

DTEK a impus întreruperi de urgenţă ale alimentării cu energie electrică în sudul regiunii Odesa, dar le-a ridicat în alte trei regiuni până la sfârşitul dimineţii. Lucrările de urgenţă erau în curs de desfăşurare în regiunile Odesa, Rivne şi Volyn, a declarat operatorul reţelei naţionale Ukrenergo.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a lansat un atac masiv asupra instalaţiilor energetice care alimentează complexul militar-industrial al Ucrainei.

„Ţinta inamicului a fost infrastructura noastră energetică din întreaga Ucraina”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Forţele aeriene ale Kievului au declarat că au distrus 104 din cele 120 de rachete care au sosit şi au doborât 42 de drone. Alte 41 au dispărut de pe radar, a precizat aceasta.

Cel puţin şapte persoane au fost ucise, în regiunile Lviv, Nicolaev, Odesa şi Dnipropetrovsk, au declarat autorităţile.

Vicepremierul moldovean Mihai Popşoi a declarat că rachetele şi dronele ruseşti au încălcat spaţiul aerian moldovenesc în timpul atacului. Polonia, membră NATO, care se învecinează, de asemenea, cu Ucraina, a declarat că şi-a mobilizat forţele aeriene ca măsură de precauţie.

Rusia a lansat ultima dată un baraj major asupra Kievului la 26 august, când oficialii au declarat că a lansat peste 200 de drone şi rachete asupra unor ţinte din Ucraina.

Ultimul atac al Rusiei sporeşte presiunea asupra Ucrainei, în timp ce trupele Moscovei înregistrează cele mai rapide câştiguri pe câmpul de luptă din est din 2022, în efortul lor de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas.

Între timp, trupele ucrainene încearcă să păstreze o suprafaţă de teren pe care au cucerit-o în regiunea rusă Kursk în luna august, un lucru despre care Kievul a declarat că ar putea fi într-o zi o monedă de schimb.

Sybiha a declarat că atacul pare a fi „adevăratul răspuns” al Moscovei la liderii care îl contactează pe preşedintele Vladimir Putin, o aluzie aparentă la cancelarul german Olaf Scholz, care l-a sunat pe liderul rus vineri pentru prima dată în doi ani.

Deşi Scholz l-a îndemnat pe Putin să îşi retragă trupele, care ocupă o cincime din teritoriul Ucrainei, Kievul s-a opus unei convorbiri care, în opinia sa, a redus izolarea lui Putin.

Premierul polonez Donald Tusk a susţinut afirmaţiile lui Sybiha: „Atacul de noaptea trecută, unul dintre cele mai mari din acest război, a demonstrat că diplomaţia telefonică nu poate înlocui sprijinul real al întregului Occident pentru Ucraina. Următoarele săptămâni vor fi decisive, nu numai pentru războiul în sine, ci şi pentru viitorul nostru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor