Republica Moldova are vinuri bune, dar încă prea puţine (presă)

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

'Moldova are vinuri bune, dar încă prea puţine', titrează 'Adevărul' care publică un interviu cu o cunoscută specialistă în vinuri din Marea Britanie, Caroline Gilby. Ea susţine că Moldova are potenţial vinicol nevalorificat şi observă, totodată, că mulţi vinificatori încă nu înţeleg că trebuie să respecte strict cerinţele de stil şi calitate pentru a concura pe arena mondială.

Specialista consideră că producătorii din Moldova trebuie să mizeze pe Pinot (Pinot Noir şi Pinot Grigio, mai ales), deoarece aceşti struguri cresc bine în condiţiile acestei ţări. De asemenea, Sauvignon Blanc este căutat pe piaţă la nivel global şi e un vin cu care Moldova poate avea succes (dar nu o face întotdeauna).

O delegaţie din Moldovei va pleca, săptămâna aceasta, la Moscova, ca să discute despre interdicţiile de export impus vinurilor moldoveneşti, anunţă Publika TV, care citează RIA Novosti.

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene de la Chişinău, Natalia Gherman, a declarat că partea moldovenească este gata să îndeplinească toate solicitările tehnice privind certificarea calităţii produselor vinicole. Potrivit ministrului de externe, Moldova consideră că vinurile sale corespund tuturor normelor şi standardelor şi apreciază drept nejustificate interdicţiile aplicate. Ministrul a mai adăugat că este necesar un dialog, înainte de aplicarea unor astfel de măsuri.

Ideea de unitate naţională în jurul integrării europene, lansată joia trecută de ex-premierul Vlad Filat, are toate şansele să devină unicul şi cel mai eficient sprijin, atât moral, cât şi logistic pentru societatea moldovenească aflată sub povara unei imense presiuni ideologice şi economice venite din partea unor poli de putere anti-occidentali, scrie portalul de analiză Politicon.


Lansată pe fundalul unor dezbateri în controversă la care reîncearcă identificarea unui anume comportament faţă de embargoul geopolitic impus Republicii Moldova de către Federaţia Rusă, ideea venită ca şi slogan oficial de la liderul Partidului Liberal Democrat polarizează rostul punctelor de vedere în raport cu falia care s-a adâncit între Kremlin şi Bruxelles în problema atitudinii faţă de statele participante la proiectul comunitar 'Parteneriatul Estic', scrie Politicon.

Conacele din Republica Moldova ar putea fi date în concesiune pe un termen de până la o sută de ani, scrie 'Timpul'. Agenţia pentru Inspectarea Monumentelor elaborează un proiect de lege, care ar permite agenţilor economici să valorifice aceste monumente. Potrivit calculelor efectuate de Agenţie, un conac renovat ar aduce anual în bugetul de stat venituri de câteva sute de mii de lei, dacă oamenii de afaceri vor avea dreptul să construiască alături pensiuni, care să le aducă profit.