Reorganizarea caselor de asigurări în societăţi de asigurări de tip mutualist, o propunere din noul proiect de Lege a sănătăţii

Reorganizarea caselor de asigurări în societăţi de asigurări de tip mutualist, după modelul celor din Belgia, reprezintă o soluţie de viitor pentru evoluţia sistemului public de asigurări, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, care a participat la Conferinţa Asiguratorilor din România.

Acesta a prezentat noul proiect de Lege a sănătăţii, despre care a spus că trebuie finalizat pe 30 iulie, apoi va fi asumat de Guvern, după care va intra în dezbatere publică, iar în septembrie va fi trimis Parlamentului, spre adoptare.

Potrivit acestuia, printre propunerile făcute în ceea ce priveşte sistemul de asigurări de sănătate se menţine cea identificată în urma discuţiilor cu factorii implicaţi, care a fost acceptată de majoritatea acestora, şi anume un sistem competitiv între asigurări de tip public şi cel de tip comercial, de tip mutualist.

"Iniţial, era vorba ca aceste case de asigurări, care sunt instituţii publice, să rămână în continuare instituţii publice şi să poată să facă asigurări obligatorii şi asigurări voluntare suplimentare. Dar este un lucru dificil de realizat din punct de vedere tehnic, având în vedere faptul că, dacă fac asigurări voluntare, trebuie să îndeplinească toate condiţiile pe care le îndeplineşte un asigurator comercial. Acest lucru este greu de realizat şi atunci ne-am gândit să-l facem prin reorganizarea caselor de asigurări în societăţi de asigurări de tip mutualist, cum sunt cele din Belgia. Toate acestea presupun un proces îndelungat, o serie de soluţii tehnice, juridice, care să poată fi puse în aplicare, însă asta ar fi o soluţie de viitor pentru evoluţia sistemului public de asigurări", a explicat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că sistemul comercial de asigurări poate participa la îmbunătăţirea sistemului de sănătate chiar înainte de transformarea caselor de asigurări în societăţi de asigurări de tip mutualist printr-o prevedere prinsă în lege care să menţioneze că persoana care a făcut o asigurare suplimentară de sănătate la o societate de asigurări să poată să solicite şi pachetul de bază să-l primească la aceeaşi societate, primind banii din fondul de asigurări unic la societatea de asigurări.

"Aceasta ar fi o primă etapă până când se vor reorganiza casele publice de asigurări", a subliniat Cepoi.

Însă, problema fundamentală a sistemului de asigurări de sănătate rămâne pachetul de servicii medicale de bază, care, însă, nu va fi definit în totalitate în lege, pentru că nu se poate, ci doar principiile.

În opinia ministrului Sănătăţii, pentru definirea acestui pachet, trebuie să se răspundă la întrebarea pentru care risc ne asigurăm? Pentru un risc minor sau pentru unul major.

"Pentru persoanele vulnerabile, ar fi o soluţie să facem un pachet separat - pachetul social de servicii medicale -, care să fie susţinut de la bugetul de stat. Este o soluţie, numai că atunci persoana vulnerabilă va avea şi pachetul de bază şi mai are şi un pachet suplimentar. Acestea sunt problemele cu care ne confruntăm. Aceste soluţii trebuie să aibă o asumare politică, deoarece vine politicianul şi spune: câţi oameni consumă servicii ieftine? Mulţi, vreo câteva milioane: 4 - 5 - 6 milioane. Câţi consumă servicii scumpe? Puţini, sub un milion sau un milion şi ceva. Păi, pe mine nu mă votează un milion, ci ăia patru milioane. Atunci, definim pachetul altfel. Pun aceste probleme în faţa dvs. ca să vedeţi că nu e vorba de faptul că cineva nu a vrut să definească pachetul de servicii de bază astfel ca el să ajungă la nivelul posibilităţilor de plată, ci pentru că este foarte greu de luat o decizie în acest sens", a subliniat şeful de la Sănătate.

O altă soluţie, în opinia lui Vasile Cepoi, va fi majorarea contribuţiei la sănătate, care a scăzut de la 14% la 10,7%. Sistemul de asigurări de sănătate a resimţit puternic aceste decizii politice.

"Acum, o decizie politică de revenire la 14% bănuiesc că este greu de asumat, mai ales în contextul economic naţional şi internaţional. Singura soluţie rămâne să revizuim pachetul de servicii şi să ne hotărâm ce dorim", a conchis ministrul Vasile Cepoi.