Reintroducerea conceptului de "bine" în interiorul algoritmului: O nouă platformă tehnologică speră să ajute părinţii

Mulţi părinţi au limitat numărul de ore în care copiii lor au acces la dispozitive.
Mulţi părinţi au limitat numărul de ore în care copiii lor au acces la dispozitive. (Foto: freepik.com - Drazen Zigik)
Terri Wu
11.05.2023

Părinţii din zilele noastre cunosc dificultăţile pe care le întâmpină atunci când îşi îndepărtează copiii de dispozitivele electronice, mai ales după luni de învăţare on-line cauzate de închiderea şcolilor în timpul pandemiei.

Aproximativ jumătate dintre tinerii elevi din America - elevii din clasele a 8-a şi a 10-a - petrec cinci ore pe zi sau mai mult, în weekenduri, vizionând videoclipuri pe un dispozitiv electronic, iar 30% petrec şapte ore pe zi sau mai mult, în weekenduri, potrivit datelor din 2021 colectate de Monitoring the Future (MtF), un proiect afiliat la Institutul Naţional de Sănătate.

Procentul de adolescenţi care petrec zilnic cinci ore sau mai mult vizionând videoclipuri pe un dispozitiv electronic. (The Epoch Times with source data from Monitoring the Future)
Procentul de adolescenţi care petrec zilnic cinci ore sau mai mult vizionând videoclipuri pe un dispozitiv electronic. (The Epoch Times with source data from Monitoring the Future)

Mulţi părinţi au limitat numărul de ore în care copiii lor au acces la dispozitive. Cu toate acestea, algoritmul de pe aceste platforme video - componenta cheie care contribuie la dependenţă şi la alte probleme legate de dezvoltarea copiilor - este inaccesibil.

Pentru a menţine atenţia utilizatorilor, algoritmul continuă să le furnizeze conţinut conex, care ar putea forma bucle de dependenţă, în care utilizatorii ar continua să răspundă prin generarea de dopamină, acel ceva care oferă oamenilor tresăriri de bucurie.

"Noi o numim o gaură de vierme. Crezi că au trecut cinci minute. Te uiţi în sus, a trecut o oră", a declarat Nick Janicki, antreprenor în domeniul tehnologiei şi director de relaţii cu presa al Gan Jing World, o nouă platformă tehnologică, într-un interviu recent, acordat programului "California Insider" al Epoch Times, adăugând: "Analogia fizică a unei găuri de vierme este ceva care te absoarbe ca o gaură neagră".

Nick Janicki, antreprenor în domeniul tehnologiei şi director de relaţii cu presa al Gan Jing World. (California Insider)
Nick Janicki, antreprenor în domeniul tehnologiei şi director de relaţii cu presa al Gan Jing World. (California Insider)

Şi nu este vorba numai de aceste bucle de dependenţă. Fiind hrănit la nesfârşit cu un conţinut similar, acest lucru ar putea determina o persoană să devină închisă la minte, a spus el. "Se revine la prejudecata de confirmare (tendinţa de a căuta, interpreta, favoriza şi a-şi reaminti informaţiile într-un mod care să confirme credinţele sau ipotezele cuiva, acordând în acelaşi timp o atenţie disproporţionat mai mică informaţiilor care o contrazic). Odată ce ai deja o prejudecată, algoritmii vor continua să se axeze pe această prejudecată. Aşadar, nu îţi lărgeşte orizontul".

Spre deosebire de adulţi, copiii sunt mai susceptibili de a fi influenţaţi de algoritmi care induc bucle constante de dopamină. În opinia lui Janicki, algoritmul de confirmare a prejudecăţilor ar putea duce la ceva înfricoşător foarte repede, în special pentru copii.

"Dacă mă uit toată ziua la videoclipuri cu pisici, acum toţi prietenii mei de pe reţelele de socializare sunt oameni care se uită la videoclipuri cu pisici. Şi avem această prejudecată de confirmare că cele mai bune videoclipuri din lume sunt videoclipurile cu pisici", a spus el, dând un exemplu. "Aşa că imaginaţi-vă ce se întâmplă în cazul unui conţinut negativ, practic începeţi să alimentaţi aceste tipuri de microgrupuri şi acest lucru devine foarte, foarte înfricoşător într-un timp foarte scurt, pentru că folosim chiar baza biologiei umane. Şi iarăşi ne întoarcem la copii".

O fată cu telefonul (Image by prostooleh on Freepik)
O fată cu telefonul (Image by prostooleh on Freepik)

Aşadar, ce pot face părinţii pentru a-şi proteja copiii de algoritmii dăunători?

Janicki a spus că există trei moduri de a reacţiona la noile tehnologii: "Poţi să le ignori, poţi încerca să le opreşti sau să le distrugi, sau poţi încerca să pui binele înapoi în ele".

Pentru el, ultima abordare este cea pe care Gan Jing o oferă clienţilor săi.

Logo-ul platformei de informaţii "Gan Jing World", recent lansată. (Prin amabilitatea Gan Jing World)
Logo-ul platformei de informaţii "Gan Jing World", recent lansată. (Prin amabilitatea Gan Jing World)

Gan Jing înseamnă "curat" în limba chineză. El a explicat regulile fundamentale de conţinut ale Gan Jing: "fără violenţă, fără activităţi criminale, nimic dăunător şi nimic erotic". În afară de acestea, a spus că Gan Jing este deschis la conversaţii din tot spectrul de opinii.

"Ceea ce am văzut din punct de vedere tehnic este că am plecat de la algoritmi. Am început cu tehnologia avansată, iar moralitatea trebuie să ne ajungă din urmă", a spus el, adăugând că piaţa liberă le permite inginerilor să "deschidă de fapt o platformă video şi de blogging care poate fi accesibilă tuturor părţilor, care este prietenoasă cu familia şi care începe cu moralitatea".

"Aşa că eu cred că este foarte, foarte important de ştiut: hei, există un loc sigur pe internet care este complet sigur. Nu vei fi dus din greşeală într-o gaură de vierme a dependenţei negative, indiferent unde navighezi", a adăugat el. "Cel mai rău scenariu este: primeşti prea multe videoclipuri educative, astfel încât poţi deveni dependent de îmbunătăţirea persoanei tale. Pot exista lucruri mai rele, nu-i aşa?"

Acum, Gan Jing World oferă oportunităţi de monetizare şi pentru creatorii de conţinut. Acest lucru a început de luna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor