Regimul sirian învinuit pentru un nou atac cu gaze toxice

Elicoptere ale guvernului sirian au aruncat asupra oraşului Alep bombe ce conţineau cilindri cu clor gazos, rănind zeci de persoane, au declarat activiştii şi membrii echipelor de salvare. Regimul din Damasc a negat în repetate rânduri acuzaţii similare făcute în trecut.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep, 2016.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep, 2016. (Captură Foto)

Presupusul atac cu gaz a vizat cartierul aglomerat al-Sukari din Alep, a susţinut marţi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDE).

“Sursele medicale au declarat că 70 de persoane au suferit de pe urma sufocării şi au avut probleme cu respiraţia după ce elicopterul regimului a atacat zona”, a susţinut preşedintele OSDE Rami Abdel Rahman.

Un purtător de cuvânt al White Helmets (Căştile Albe), o echipă de voluntari din Siria, a confirmat incidentul dar a susţinut că numărul victimelor este mult mai mare în zona ocupată de rebeli. Cel puţin 80 de persoane au fost spitalizate pentru insuficienţă respiratorie, inclusiv 50 de femei şi copii, a declarat Ilbrahem Alhaj agenţiei de ştiri DPA.

Organizaţia Căştile Albe a postat, de asemenea, o înregistrare video cu echipele de salvare care căutau supravieţuitori printre ruine. Paramedicii sunt văzuţi spălând victimele.

“El miroase a clor”, a declarat un medic în timp ce spăla un copil cu apă.

Un raport ONU publicat luna trecută a confirmat că părţile implicate în conflictul din Siria au folosit gaze toxice ca arme, în ciuda unui acord semnat în 2013 pentru înlăturarea şi distrugerea stocului de arme chimice din ţara arabă.

Regimul sirian s-a aflat în spatele a cel puţin două astfel de atacuri, grupul jihadist Statul Islamic fiind responsabil pentru cel puţin unul dintre ele, au declarat investigatorii ONU.

Damascul a negat acuzaţiile, invocând lipsa de “dovezi fizice”.

Organizaţia Căştile Albe a acuzat de atunci regimul sirian de desfăşurarea unui atac cu clor în luna august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe