Mistura: Niciun convoi umanitar nu a ajuns la sirienii asediaţi în luna august

Delegatul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat la sfârşitul unei întâlniri despre conflictul din Siria că niciunul dintre convoaiele umanitare nu a ajuns în oraşele asediate.
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura.
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura. (Captură Foto)

Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, a încheiat pe neaşteptate întâlnirea de joi a Forţei Umanitare a ONU pentru Siria pe motiv că noile lupte în conflictul vechi de 5 ani au oprit convoaiele umanitare să ajungă la peste 590.000 de oameni asediaţi în oraşe şi comune. Mistura a declarat că niciun convoi nu a ajuns în zonele asediate ale Siriei în luna august şi că Madaya, Zabadani, Foah şi Kafraya nu au avut ajutoare umanitare timp de 110 zile.

“Niciun convoi nu a ajuns timp de o lună la vreuna dintre zonele umanitare asediate”, a declarat Mistura reporterilor joi. “Niciun convoi”.

Mistura a încercat să mărească presiunea asupra Statelor Unite, Rusiei şi asupra Forţei Umanitare, care este alcătuită din 17 naţiuni şi al cărei co-preşedinte este, pentru a ajuta la încheierea unui acord de încetare a focului pentru 48 de ore în oraşul nordic Alep în condiţiile unei recente ofensive guvernamentale.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că este pregătit să susţină “pauze umanitare săptămânale” de 48 de ore ce vor intra în vigoare în zona oraşului Alep săptămâna viitoare. În plus, Moscova a declarat că este pregătită să garanteze siguranţa convoaielor umanitare în cooperare cu regimul sirian.

Kremlinul a mai adăugat că se aşteaptă la garanţii similare din partea Statelor Unite în zonele controlate de aşa-zisa “opoziţie moderată”, a susţinut generalul rus Igor Konaşenkov.

Uniunea Europeană, între timp, a cerut joi o suspendare imediată a luptelor din Alep. Fotografia unui băiat de 5 ani scos din ruinele provocate de o lovitură aeriană a atras atenţia globală asupra dificultăţilor în care se zbat cei care locuiesc în oraşul sirian.

Alep, divizat în zone controlate de rebeli şi de guvern, a devenit un punct fierbinte curent al războiului sirian. În oraş, aproximativ 2 milioane de oameni, de ambele părţi, nu mai au acces la apă curată după bombardamentele desfăşurate în mare parte de Rusia şi regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Singurul ajutor umanitar ONU care a ajuns în Siria în această lună a fost paraşutat de către Programul Alimentar Mondial în Deir El Zour, a declarat Mistura.

“Am decis să îmi folosesc privilegiul ca preşedinte pentru a declara că nu are niciun sens să ai astăzi o întâlnire umanitară decât dacă obţinem o oarecare acţiune pe partea umanitară în Siria. Ceea ce auzim şi vedem sunt doar lupte, ofensive, contraofensive, rachete, bombe-butoi, proiectile, tunuri, napalm, clor, lunetişti, lovituri aeriene, sinucigaşi cu bombe”, a mai declarat Mistura, adăugând că va convoca săptămâna viitoare o nouă întâlnire a Forţei Umanitare.