Refugiu în canion: "Villa Jardin" duce spaţiul de locuit interior-exterior pe noi culmi ale serenităţii

Villa Jardín
Villa Jardín (elite-magazine.com)

Nu oricine priveşte o clădire simplă de beton de pe coasta unui deal mexican, poate avea o viziune vrednică de American Architecture Prize (AAP) 2017. Dar Sergio Portillo nu este oricine. Lucrările sale au apărut pe coperţile revistelor din întreaga lume încă de când şi-a deschis firma în 2014. Premiata Villa Jardin sau „Casa Grădină” este una dintre cele mai recente şi de renume realizări ale sale, creată împreună cu peisagiştii de la Integración Orgánica.

O piscină reflectorizantă inteligent poziţionată este una dintre cele trei caracteristici care înalţă terasele casei la nivelul de premiat.
O piscină reflectorizantă inteligent poziţionată este una dintre cele trei caracteristici care înalţă terasele casei la nivelul de premiat. (elite-magazine.com)

Villa Jardin şi-a început existenţa cu nimic mai mult decât o amprentă rectangulară ce beneficia de privelişti spre un canion liniştit şi plin de verdeaţă de lângă oraşul Ciudad de Mexico. Când a fost gata, devenise un omagiu dedicat naturii şi locuirii moderne de tip interior-exterior, în care spaţiul interior şi cel exterior se contopesc armonios, cu multiple sanctuare pentru diverse activităţi sau contemplare, câte unul pentru fiecare parte a zilei.

Un loc unde să trăieşti cu adevărat fără uşi, chiar şi când plouă. Precipitaţia este contracarată printr-un strat de sticlă care acoperă protecţia solară. Curenţii de aer cald şi aromele plantelor uscatului canyon mexican sunt liberi să adie prin spaţiul fără pereţi.
Un loc unde să trăieşti cu adevărat fără uşi, chiar şi când plouă. Precipitaţia este contracarată printr-un strat de sticlă care acoperă protecţia solară. Curenţii de aer cald şi aromele plantelor uscatului canyon mexican sunt liberi să adie prin spaţiul fără pereţi. (elite-magazine.com)

Proiectul a câştigat American Architecture Prize pentru Design Exterior, prin faptul că a reuşit să creeze „un dialog între clădirea construită şi mediul înconjurător”, după cum mărturiseşte creatorul ei. Este o conversaţie care va continua atâta timp cât rezidenţii săi trăiesc acolo, mulţumită celor trei pereţi convertibili plasaţi în operă: un perete interior glisant ce poate separa bucătăria de zonele formale; un perete vitrat ce se deschide pentru a crea o imensă zonă de living interior-exterior; şi un mic paravan din lemn, de tip spalier, ce poate converti o zonă exterioară de relaxare, de formă cubică, în piesa de rezistenţă, protejată de indiscreţi, a terasei, sau într-un sanctuar privat accesibil din dormitoare.

(elite-magazine.com)

În timp ce anumite elemente separă spaţiul, altele, precum grădina verticală realizată din jardiniere, ce decorează tot peretele exterior nordic, îl unifică. Jardinierele sunt construite din lemn reciclat, folosit anterior pentru elementele de susţinere necesare la construcţia casei. În timp ce grădina verticală pare să extindă vegetaţia canionului în jurul casei, repetiţia formelor sale rectangulare reflectă natura grafică a acoperişului terasei şi menţine atmosfera elegantă şi modernă, dar totuşi relaxată.

„Cubul Grădină” este o simplă idee cu execuţie impecabilă. Dimensiunea, forma, locaţia, designul luminii şi convertibilitatea îl fac de neuitat. Un acoperiş de sticlă îi oferă destulă protecţie împotriva elementelor naturale, în timp ce, pe orizontală, este deschis curenţilor de aer şi vegetaţiei.
„Cubul Grădină” este o simplă idee cu execuţie impecabilă. Dimensiunea, forma, locaţia, designul luminii şi convertibilitatea îl fac de neuitat. Un acoperiş de sticlă îi oferă destulă protecţie împotriva elementelor naturale, în timp ce, pe orizontală, este deschis curenţilor de aer şi vegetaţiei. (elite-magazine.com)

Zidul de verdeaţă asigură fundalul pentru trei elemente naturale esenţiale care oferă identitate şi asigură tranziţia de la o terasă la alta. Primul element este un bazin cu apă ce simbolizează purificarea şi asigură mişcare şi un sunet liniştitor. Al doilea este o grădină de pietre energizante. Al treilea este o grădină verticală de legume, în cel mai îndepărtat sanctuar, concepută să armonizeze vegetaţia naturală a defileului cu spaţiul de locuit.

Grinzile ce formează un cub complet reasigură vizitatorul de constanţa şi autoritatea naturii, în timp ce furnizează o pânză goală pentru ruminaţiile cuiva.
Grinzile ce formează un cub complet reasigură vizitatorul de constanţa şi autoritatea naturii, în timp ce furnizează o pânză goală pentru ruminaţiile cuiva. (elite-magazine.com)

Ungherele intime ale Villa Jardin sunt locuri de evadare excelente la prânz sau seara, însă atunci când soarele apune peste dealuri şi pictează cerul, există un singur loc în care trebuie să fii: pe terasa inferioară, situată cu câteva trepte mai jos de zona principală de living. Această terasă oferă acces, printr-o scară la canionul de dedesubt. Apropierea şi mai mare de peisajul natural şi intrarea în acesta sunt semne în plus ale relaţiei strânse dintre casă şi mediul înconjurător. Fără copertină, acesta este locul în care poţi să absorbi ultimele raze ale soarelui şi să aprinzi lumini pentru petrecerea serii.