Reformist în duel cu extremiştii în sudul Chinei

Wang Yang, un aparent reformator, la o reuniune politică în Guangdong, martie 2010.
Wang Yang, un aparent reformator, la o reuniune politică în Guangdong, martie 2010. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

ANALIZĂ ŞTIRI

Regimul comunist din China cere de obicei cadrelor sale o anumită brutalitate şi aderare la linia de partid, iar abaterea poate fi de multe ori fatală pentru oficialul ofensator. Dar, în provincia sudică Guangdong, plină de frământări, secretarul de partid Wang Yang şi-a făcut un renume de aparent reformator, deschis la moduri noi de a face lucruri.

Asta nu se potriveşte, totuşi, cu obiceiul de a se complace al altor cadre pentru a-şi menţine status quo-ul şi agăţarea de puterea Partidului. Wang Yang a strâns alianţa cu liderul actual Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao, acesta din urmă lăsând să se înţeleagă că el doreşte să vadă China bucurându-se de o mult mai mare libertate. Dar aceasta reprezintă o ameninţare pentru cadrele care şi-au construit cariera prin oprimarea chinezilor obişnuiţi.

Acum, personajele-cheie din "facţiunea mâinilor pătate de sânge" se confruntă cu cenzura. Aceste cadre s-au ridicat în ierarhie sub fostul lider Jiang Zemin, prin zelul cu care au îndeplinit comanda lui Jiang de a eradica practica de meditaţie Falun Gong.

Provincia Guangdong a devenit un câmp de luptă important în furtuna politică din cadrul conducerii PCC. Aici este locul în care Hu Jintao şi Wen Jiabao au testat reforme pentru o Chină mai bună şi aici este locul în care membrii facţiunii mâinilor pătate de sânge s-au poziţionat pentru a bloca aceste eforturi.

Hu şi Wen au luat deja măsuri pentru a-l constrânge pe Zhou Yongkang, membrul de pe poziţia cea mai înaltă a clicii extremiste. Zhou - şeful Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) al regimului - a prezidat omniprezentul aparat de securitate internă, milioane de forţe de poliţie active, instanţele judecătoreşti şi milioane de puternice forţe ale poliţiei paramilitare. Conform rapoartelor, Zhou a fost forţat să predea frâiele puterii CAPL unui fost subordonat şi se pare că în prezent este investigat.

Acest lucru este dificil de acceptat pentru doi dintre aliaţii cei mai puternici ai lui Zhou Yongkang, actualul şef al propagandei, Li Changchun şi şeful Congresului Naţional al Poporului, Zeng Qinghong. Cei doi au operat din spatele scenei pentru a contracara mişcările efectuate de către Hu Jintao şi Wen Jiabao, în speranţa de răzbunare şi de auto-conservare.


Propaganda Versus Libertatea Presei

Li Changchun se foloseşte în prezent de poziţia sa de şef de propagandă, pentru a manipula mass-media din Guangdong împotriva lui Wang Yang, anterior celui de al 18-lea Congres Naţional stabilit a avea loc înainte de finalul acestui an. La congres, şapte din cei nouă membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic atotputernic vor fi înlocuiţi, inclusiv Zhou Yongkang şi Li Changchun. Informaţii divulgate ziarului The Epoch Times de către o sursă bine plasată, indică că congresul ar putea marca începutul sfârşitului regimului comunist, care, înainte de Congres, face manevre pentru ocuparea poziţiei, critice pentru toţi cei implicaţi.

Li Changchun l-a detaşat recent pe Tuo Zhen, vicepreşedinte al Xinhua News Agency, una dintre mass-media oficiale ale Partidului Comunist Chinez (PCC), să preia funcţia de director al Departamentului de Propagandă Guangdong. Directorul adjunct de propagandă al lui Li Changchun, Yang Jian, de asemenea de la Xinhua, a preluat funcţia de secretar de partid pentru Media Group de Sud şi cele 11 ziare pe care le controlează în Guangdong.

Cotidianul Oriental din Hong Kong a raportat că recenta schimbare în conducere i-a fost impusă lui Wang Yang de mai marii partidului.

Având în verdere opoziţia cadrelor care deţin acum controlul unei mari zone din peisajul mass-media din Guangdong, lui Wang Yang i s-a întins deja o cursă. Wang a fost un susţinător fervent pentru o presă mai liberă şi ziarele din sudul Chinei, incluzând Guangdong, sunt cunoscute pentru rapoartele virulente şi tranşante. Wang a fost încurajat de presă să ajute la descoperirea corupţiei, pe care majoritatea cadrelor fac eforturi să o muşamalizeze.

"Noi trebuie să încurajăm reporterii de ştiri să viziteze în secret şi să raporteze cu privire la fabricile de contrafacere şi vânzătorii de produse contrafăcute. Noi ar trebui să organizăm, de asemenea, oameni din Securitatea Publică pentru a-i proteja ", a declarat pe 7 mai, Lin Ying, vice-secretar-general al lui Wang Yang din Guangdong.

Lin Ying a spus că reporterii au nevoie de protecţie, pentru ca aceştia să poată "investiga mai bine şi expune faptele mult mai precis."

Dar ceea ce Wang Yang vrea să iasă la lumina zilei, Li Changchun vrea să fie ţinut în umbră.

După ce cotidianul Metropolei de Sud a publicat recent un raport deschis privind produsele chimice falsificate, secţia de propagandă a acţionat împotriva lui Wang Yang şi a forţat ziarul să şteargă articolul.

Raportul expunea o fabrică din oraşul secret, Huizhou, unde oficialii administraţiei locale au confiscat 70 de tone de agenţi de accelerare a coagulării, contrafăcuţi, folosiţi pentru a construi sistemul de metrou din Dongguan. Proprietarul fabricii a supravegheat, de asemenea, proiectul, şi a ajutat la vinderea produselor chimice.

Articolul a fost dat jos la câteva ore de la data publicării. Insiderii de la cotidianul Metropolei de Sud au dezvăluit că presiunea a venit de "mai sus", sugerând că secţia de propagandă a oraşului Dongguan şi a provinciei Guangdong a ordonat ştergerea. Potrivit insiderului, astfel de ordine au fost rare pentru ziar.

Cenzura este probabil primul semn al eforturilor lui Li Changchun de extindere a blocajului lui Wang Yang şi împiedicare a deschiderii care apare pe ordinea de zi a noii administraţii Hu Jintao – Wen Jiabao.


Confruntarea Facţiunii


În acelaşi timp, Wang Yang a avut dispute cu durii din guvernul oraşului Shenzhen din provincia sa.

Pe 11 mai, cotidianul Primul Financiar a publicat un editorial intitulat "Wang Yang critică procesul de reformă Shenzhen: Pasiunea arzătoare din ultimii ani se stinge"

Potrivit editorialului, Wang Yang, a criticat reforma economică din Shenzhen, pentru pierderea momentului la al 11-lea Congres al PCC din Guangdong. El a spus că fără o reformă economică susţinută în direcţia economiei de piaţă, Shenzhe ar pierde treptat progresele obţinute.

În aceeaşi zi, cotidianul Metropolei de Sud a publicat un editorial în care secretarul de partid din Shenzhen, Wang Rong a respins tăios afirmaţia lui Wang Yang. "Nu suntem de acord cu declaraţia recentă că entuziasmul Shenzhen pentru o reformă este în scădere. În cazul în care reforma în anii '80 avea nevoie doar de curaj, acum are nevoie, de asemenea, de înţelepciune ", a fost citat Wang Rong.

Conform regulilor nescrise ale PCC, faptul că Wang Yang a lansat o critică directă împotriva camaradului său a fost un lucru neobişnuit, dar obiecţia lui Wang Rong a fost, de asemenea, neobişnuită. Comentatorii au sugerat că bărbaţii acţionează ca delegaţi, luptându-se la porunca şefilor facţiunii lor.

CAPL nu mai poate face jocurile


Guangdong a devenit în mare măsură un câmp de luptă, deoarece Wang Yang a blocat Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) de la Comitetul permanent Guangdong, susţine avocatul democraţiei şi disidentul chinez Yuxuan Song.

"Principalul motiv pentru ca facţiunea mâinilor pătate de sânge să pună piciorul în Guangdong, a fost datorită faptului că Wang Yang a exclus CAPL local, de la Comitetul permanent al Guangdong. Acesta a fost considerat primul foc de armă tras de Hu Jintao şi Wen Jiabao, conform planului de a curăţa CAPL în întregime. "

Zhou Yongkang fiind sub control, facţiunea mâinilor pătate de sânge nu mai are controlul unei pârghii critice a puterii în cadrul regimului. Singura opţiune a lui Li Changchun rămâne aceea de a se folosi de poziţia sa de şef de propagandă, pentru a lupta împotriva lui Hu Jintao şi Wen Jiabao.

Aceasta nu a fost prima dată când Li Changchun a sabotat efortul altor funcţionari, controlând opinia publică prin intermediul mass-media. Ca fost secretar de partid al Guangdong, după ce a fost promovat ca şef al propagandei, el s-a asociat cu succesorul său în Guangdong şi a iniţiat o epurare severă în interiorul Cotidianului Metropolei de Sud. Redactorul şef adjunct a fost arestat sub acuzaţia de infracţiuni economice şi condamnat la 8 ani, o sentinţă pe care Wang Yang a anulat-o atunci când a luat puterea în provincie. Wang a mai eliberat, de asemenea şi alţi prizonieri.


Reformator politic


În ultimele zile, poziţia lui Wang Yang ca un suporter puternic al reformei politice la dispoziţia lui Wen Jiabao a inclus replici îndrăzneţe care sancţionează dogma PCC şi poziţia partidului în China. În acelaşi timp, reformele lui ameninţă cadrele corupte.

Există câteva doctrine ale Partidului care se vor a fi o justificare a pretenţiei sale că ar fi legitim, cum ar fi ideea că nu e posibilă o nouă China fără PCC şi că tot ceea ce este bun şi glorios în China provine direct de la partid.

Pe 9 mai, Wang Yang a respins pur si simplu această justificare, la al 11-lea Congres, în provincia Guangdong. "Noi ar trebui să scăpăm de ideea greşită că fericirea oamenilor este dată de partid şi de guvern", a spus el participanţilor.

Pe 13 mai, el a declarat, de asemenea, că "cel care caută câştig pentru sine folosind puterea sa, va fi denunţat de către public. Puterea noastră este dată de oameni şi poate fi utilizată numai în lupta în beneficiul oamenilor. "

A doua zi, pe 14 mai, Wang Yang a transformat în opusul său, un fragment din dogma ipocrită, într-un mod pe care chinezii, prinşi de PCC în hăţişul vorbăriei cu două înţelesuri, îl vor putea înţelege prea bine. Wang Yang a declarat presei în numele Comitetului permanent din provincia Guangdong, că "uneori, poate fi rezonabil pentru un stăpân să scoată în evidenţă lucrurile pentru slujitorii lui." Propaganda de partid proclamă la nesfârşit că poporul chinez e stăpânul şi oficialii sunt slujitorii poporului. Wang Yang a jucat pe această figură de stil excesiv folosită, în mod vizibil pentru a încuraja disidenţii să îşi exprime îngrijorarea.

Dar eforturile lui Wang Yang de a ataca corupţia provoacă multor cadre mari nelinişti.

Wang Yang a declarat recent planurile de a face Guangdong prima provincie în care ar fi obligatoriu, pentru cadre şi funcţionari, să îşi declare bunurile. Aceasta este o reformă şocantă, având în vedere amploarea corupţiei în China şi cât de mulţi oficiali de rang înalt vor fi afectaţi.


Zilele care vin


Situaţia din Guangdong va rămâne interesantă în zilele următoare prin confruntarea forţelor Chinei pentru poziţia la viitorul Congres Naţional. În timp ce viitorul lui Wang Yang atârnă, în parte, de succesul iniţiativelor de reformă al aliaţilor săi de rang mai înalt, Hu Jintao şi Wen Jiabao, succesul constă în înlăturarea unora din cele mai brutale cadre ale regimului, pentru un viitor de bun augur.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe