Rebelii Houthi din Yemen au capturat, duminică, o navă de marfă legată de Israel pe o rută maritimă crucială din Marea Roşie şi au luat ostatici 25 de membri ai echipajului, au declarat oficiali, sporind temerile că tensiunile regionale accentuate din cauza războiului dintre Israel şi Hamas se desfăşoară pe un nou front maritim, transmite AP News.
Rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, au declarat că au deturnat nava din cauza legăturii acesteia cu Israelul şi că vor continua să vizeze navele din apele internaţionale care au legătură cu israelienii sau sunt deţinute de aceştia până la sfârşitul campaniei israeliene împotriva conducătorilor Hamas din Gaza.
"Toate navele care aparţin inamicului israelian sau care tratează cu acesta vor deveni ţinte legitime", au declarat Houthi.
Mohammed Abdul-Salam, negociatorul-şef şi purtătorul de cuvânt al Houthi, a adăugat ulterior, într-o declaraţie online, că israelienii înţeleg doar "limbajul forţei".
"Reţinerea navei israeliene este un pas practic care dovedeşte seriozitatea forţelor armate yemenite de a purta bătălia maritimă, indiferent de costurile acesteia. Acesta este începutul", a adăugat el.
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a acuzat gruparea Houthi de atacul asupra navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, un transportor de vehicule afiliat unui miliardar israelian. Acesta a precizat că niciun israelian nu se afla la bord.
Operatorul japonez al navei, NYK Line, a declarat că nava nu avea încărcătură în momentul deturnării. Membrii echipajului său sunt din Filipine, Bulgaria, România, Ucraina şi Mexic, a precizat NYK.
Japonia a condamnat luni deturnarea. Secretarul şef al cabinetului Hirokazu Matsuno a declarat că guvernul japonez face tot posibilul pentru eliberarea rapidă a echipajului prin negocieri cu rebelii Houthi, comunicând în acelaşi timp cu Israelul şi cooperând cu guvernele Arabiei Saudite, Omanului şi Iranului.
Houthiştii au declarat că îi tratează pe membrii echipajului "în conformitate cu valorile lor islamice", dar nu au explicat ce înseamnă acest lucru.
Biroul lui Netanyahu a condamnat capturarea ca fiind un "act de terorism iranian". Armata israeliană a numit deturnarea un "incident foarte grav cu consecinţe globale".
Oficialii israelieni au insistat că nava era deţinută de britanici şi operată de japonezi. Cu toate acestea, detaliile privind proprietatea din bazele de date publice de transport maritim au asociat proprietarii navei cu Ray Carriers, fondată de Abraham "Rami" Ungar, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel.
Ungar a declarat pentru The Associated Press că era la curent cu incidentul, dar nu a putut comenta, întrucât aştepta detalii. O navă care avea legături cu el a fost afectată grav de o explozie în 2021 în Golful Oman. Presa israeliană a dat vina pe Iran la momentul respectiv.
Transportul maritim internaţional implică adesea o serie de companii de management, pavilioane şi proprietari care se întind pe tot globul într-o singură navă.
Doi oficiali americani din domeniul apărării au confirmat că rebelii Houthi au capturat Galaxy Leader în Marea Roşie duminică după-amiază, ora locală. Rebelii au ajuns pe cargobot coborând dintr-un elicopter, au declarat oficialii, confirmând detalii raportate iniţial de NBC News. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizaţi să discute public despre acest subiect.
Capturarea navei seamănă cu altele efectuate anterior de Iran, care îi înarmează de mult timp pe Houthi.
De două ori în ultima lună, navele de război americane au interceptat rachete sau drone din Yemen despre care se credea că se îndreptau spre Israel sau că reprezentau o ameninţare pentru navele americane. USS Carney, un distrugător al Marinei, a interceptat luna trecută trei rachete de croazieră de atac terestru şi mai multe drone care au fost lansate de forţele Houthi spre nordul Mării Roşii.
La 15 noiembrie, USS Thomas Hudner, un alt distrugător, naviga spre strâmtoarea Bab-el-Mandeb când echipajul a văzut o dronă, despre care se spune că ar fi provenit din Yemen. Nava a doborât drona deasupra apei. Oficialii au declarat că echipajul a luat măsuri pentru a asigura siguranţa personalului american şi că nu s-au înregistrat victime sau daune la navă.
Datele de urmărire prin satelit de la MarineTraffic.com analizate de AP au arătat că Galaxy Leader se deplasa în Marea Roşie la sud-vest de Jeddah, Arabia Saudită, în urmă cu mai bine de o zi. Nava se afla în Korfez, Turcia, şi se îndrepta spre Pipavav, India, în momentul capturării raportate de Israel.
Aceasta avea dispozitivul de urmărire a sistemului de identificare automată (AIS) dezactivat, potrivit datelor. Navele ar trebui să îşi menţină AIS-ul activ din motive de siguranţă, dar echipajele îl dezactivează dacă se pare că ar putea fi vizate sau pentru a face contrabandă, dar nu a existat nicio dovadă imediată care să sugereze că acesta ar fi fost cazul navei Galaxy Leader.
Operaţiunile comerciale maritime ale armatei britanice, care oferă avertismente marinarilor din Golful Persic şi din regiunea mai largă, a stabilit că deturnarea a avut loc la aproximativ 150 de kilometri de coasta oraşului-port Hodeida din Yemen, în apropiere de coasta Eritreei. Ulterior, a citat un ofiţer de securitate din cadrul companiei navei care a declarat că nava a fost dusă la Hodeida.
Marea Roşie, care se întinde de la Canalul Suez din Egipt până la strâmtoarea îngustă Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa, rămâne o rută comercială cheie pentru transportul maritim şi aprovizionarea cu energie la nivel mondial. Acesta este motivul pentru care Marina americană a staţionat mai multe nave în această mare de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie.
Din 2019, o serie de nave au fost atacate pe mare, deoarece Iranul a început să încalce toate limitele acordului nuclear cu puterile mondiale. Pe măsură ce Israelul îşi extinde campania devastatoare împotriva Hamas în Fâşia Gaza asediată, în urma atacului fără precedent al grupului militant asupra sudului Israelului, au crescut temerile că operaţiunile militare ar putea escalada într-un conflict regional mai amplu.
Gruparea Houthi a ameninţat în repetate rânduri că va ataca navele israeliene în apele din largul Yemenului. Astfel de atacuri îi susţin pe iranieni şi consolidează poziţia Houthi în Yemen, în condiţiile în care furia împotriva regimului lor a crescut în ultimele luni, pe măsură ce războiul civil din această ţară continuă, a declarat Gregory D. Johnsen, expert în Yemen la Institutul statelor din Golful Arabiei din Washington.
"Luptătorii Houthi văd războiul dintre Israel şi Hamas ca pe o oportunitate de a înăbuşi unele dintre aceste critici interne. Dacă ei atacă Israelul, rivalii lor locali vor fi mai puţin înclinaţi să îi atace", a scris Johnsen într-o analiză la începutul acestei luni.