Realitatea Plus, învinsă în instanţă în procesul cu Romprest. Cât trebuie să plătească pentru războiul său mediatic

Maricel Păcuraru (B1.ro)
Andrei Popescu
21.06.2024

Realitatea Plus, controlată de familia lui Maricel Păcuraru, a pierdut procesul cu Romprest, care a fost intentat de Mihai Andrei Drăcea, deţinătorul a 44% din acţiunile operatorului de salubritate. Geopol Internaţional, firma care a operat Realitatea Plus până în vara anului 2023, ar trebui să-i plătească lui Drăcea 5.000 de euro, relatează JustNews.ro.

Drăcea primise, în prima instanţă, 100.000 de euro daune morale, însă acestea au fost reduse la 5.000 de euro de Curtea de Apel şi menţinute de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia este definitivă.

În mai 2020, Realitatea Plus şi site-ul Realitatea.net au derulat o campanie media extrem de agresivă la adresa lui Drăcea.

La acea vreme, ziarul Libertatea, a scris că atacurile au avut legătură cu încercarea lui Păcuraru, partenerul lui Cozmin Guşă, de a prelua frâiele gigantului Romprest S.A., deşi conducerea executivă a companiei îl sprijină însă pe Drăcea şi i se opune lui Păcuraru.

În 2020, Drăcea a reuşit să obţină chiar o ordonanţă preşedinţială din partea Curţii de Apel Bucureşti în legătură cu disputa pe care o are cu firma Geopol Internaţional SRL. Aceasta a fost obligată să retragă provizoriu, până la soluţionarea definitivă a dosarului, toate materialele video, imaginile, ştirile şi informaţiile care privesc persoana reclamantului şi activitatea acestuia, inclusiv în cadrul societăţilor comerciale la care este asociat, difuzate în cadrul emisiunilor televizate ale postului Realitatea Plus, în spaţiul on line şi presa scrisă aparţinând pârâtei.

În paralel, continuă JustNews.ro, Drăcea s-a adresat Tribunalului Bucureşti, care, în mai 2021, a pronunţat o sentinţă foarte dură la adresa Geopol Internaţional SRL. Aceasta era obligată: la plata sumei de 100.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) cu titlu de daune morale; să înceteze difuzarea pe canalele mediatice a informaţiilor cu caracter defăimător la adresa reclamantului; să retragă toate materialele video/scrise difuzate în perioada 3.05.2020 până la pronunţarea prezentei hotărâri ( 14.05.2021); să asigure comunicarea publică a dispozitivului hotărârii în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă pe canalele deţinute de aceasta.

Soluţia a fost contestată la instanţa superioară, Curtea de Apel Bucureşti, care a redus semnificativ cuantumul daunelor morale, de la 100.000 la 5.000 de euro, pe care pârâta urmează să le achite reclamantului.

Totuşi, după ce ambele părţi au formulat recurs, procesul a ajuns în februarie 2023 pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, zilele trecute, instanţa supremă a pus capăt litigiului. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor