Răzbunarea mafiei japoneze Yakuza: femeile - în industria sexului, bărbaţii - la centrala nucleară Fukushima
Cele mai periculoase activităţi de la centrala nucleară Fukushima sunt îndeplinite de bărbaţi angajaţi de mafia niponă Yakuza. Unii sunt obligaţi la aceste munci deoarece au 'datorii serioase' în faţa mafiei, afirmă Tomohiro Suzuki, jurnalist care vara trecută a lucrat el însuşi, sub acoperire, ca muncitor necalificat la centrala nucleară avariată. Potrivit cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, organizaţiile criminale nipone acţionează ca intermediari şi primesc bani pentru aceasta: cu cât mai periculoasă este munca prestată la centrală, cu atât mai mare e suma primită de mafie.
Yakuza a fost implicată şi în scandalul din jurul companiei de optică medicală Olympus. Compania nu a explicat nici la această oră unde au dispărut 1,5 miliarde de euro, concernul încercând să mascheze pierderea acestei sume printr-o serie de firme-fantomă presărate în întreaga lume şi să o compenseze prin achiziţii ale acestor firme şi onorarii ale consultanţilor fictive. Olympus afirmă că managementul a pierdut banii în urma unor speculaţii nereuşite.
Yakuza îşi trage rădăcinile din bande care organizau jocuri de noroc ilegale şi din grupuri de comercianţi, aminteşte cotidianul german. Aceştia îşi obţineau profitul din prostituţie, trafic cu droguri, jocuri de noroc, racket şi încasarea datoriilor. Prima lege antimafiotă adoptată în Japonia în 1991 a obligat grupările să iasă pe piaţa legală, în primul rând în domeniul imobiliar, dar şi în cel financiar, iar în ultimul timp - în cel al investiţiilor.
Agenţiile de recrutare care trimit muncitori la centralele nucleare sunt legale. Statutul de membru Yakuza nu este interzis prin lege în Japonia, la fel ca şi grupările denumite 'gumi'. În prezent, poliţia niponă are în evidenţe 78.600 de membri Yakuza şi 22 de grupări gumi. Însă un nou decret, implementat treptat în toate prefecturile, le cere persoanelor private şi organizaţiilor să nu facă niciun fel de afaceri cu Yakuza. În loc să lupte direct cu Yakuza, poliţia japoneză şi-a îndreptat atenţia asupra firmelor oficiale, datorită cărora este posibilă activitatea mafiei. Inclusiv politicieni niponi sunt suspectaţi de legături cu aceasta.
De ce societatea japoneză, una atât de paşnică, suportă Yakuza?, se întreabă cotidianul german. În opinia unor jurnalişti niponi, acest lucru se explică prin codul de onoare al mafiei şi prin rolul pe care aceasta l-a avut mai demult. Membrii Yakuza depun jurământ să nu fure şi să nu comită violenţe. Înainte, ei ofereau uneori sfaturi poliţiei şi îi predau acesteia infractori mărunţi.
Potrivit Suddeutsche Zeitung, imaginea pozitivă a mafiei este astăzi un mit. Cu toate acestea, unii oameni mai cred şi acum că pe vreme de criză un membru Yakuza se va comporta întotdeauna în mod patriotic. După tzunami din 2011, Yakuza a trimis mai multe camioane cu lucruri de primă necesitate pentru sinistraţi, lucruri evaluate de presa niponă la 400.000 de euro. După aceasta, firme ale sale au încercat în mod perseverent să obţină contracte pentru înlăturarea efectelor dezastrului. În afară de aceasta, atunci când este să aleagă între criminalitatea organizată şi cea neorganizată, poliţia niponă o 'preferă' pe cea din urmă, pentru că este mai uşor de controlat.
Mulţi dintre 'nomazii nucleari' care se perindă astăzi de la o centrală la alta pentru executarea unor lucrări de reparaţie sunt 'livraţi' de ani de zile de agenţiile de recrutare ale Yakuza. Înainte, una dintre cele mai crunte pedepse pentru un membru Yakuza care a încălcat jurământul era sclavia pe un pescador de ton. Astăzi este Fukushima. După cum declară un membru al mafiei nipone, femeile aflate într-o situaţie fără ieşire sunt trimise în industria sexului, în timp ce bărbaţii - la centrala nucleară din Fukushima.
Revista americană New Yorker nota că în evidenţele contabile ale băncii de investiţii Lehmon Brothers figurau, atunci când aceasta a falimentat în 2008, credite 'putrede' ale Yakuza în valoare de 350 de milioane de dolari, în timp ce Citi Bank a pierdut din cauza mafiei nipone 700 de milioane de dolari. Nu este exclus ca şi Olympus să fi acordat credite grupării Yakuza sau să fi investit bani în vreunul dintre fondurile acesteia.
În cazul concernului Tepco, operatorul centralei de la Fukushima, poliţia va închide ochii: cineva trebuie să strângă deşeurile după catastrofă. În cazul Olympus, elitele economiei nipone speră că legăturile dintre concernul de produse optice şi Yakuza nu vor putea fi demonstrate. Acest lucru ar dăuna businessului, bursei şi reputaţiei Japoniei, conchide cotidianul german.