Activiştii opoziţiei ruse: "Ceea ce se întâmplă acum în Rusia este o frică totală. Ţara e o închisoare imensă"

Proteste anti-mobilizare în Rusia
Proteste anti-mobilizare în Rusia (Youtube - captură ecran)

În centrul capitalei lituaniene Vilnius, un banner mare este lipit pe o clădire înaltă, deasupra unui steag ucrainean, pe care scrie: "Putin, Haga te aşteaptă". Pe autobuzele din oraş, afişajele electronice oscilează între a anunţa destinaţia şi a declara "dragostea" pentru Ucraina cu inimioare, se relatează într-un material publicat de BBC.

Săptămâna aceasta, Lituania - împreună cu Letonia, Estonia şi Polonia - a interzis intrarea tuturor turiştilor ruşi, argumentând că aceştia nu ar trebui să se bucure de democraţie şi libertate în Europa în timp ce guvernul lor atacă exact aceste valori în Ucraina.

Măsura a stârnit îngrijorare în rândul activiştilor opoziţiei ruse aflaţi deja în străinătate.

"Este ciudat să interzici oamenii pentru că sunt ruşi, indiferent dacă susţin sau nu regimul lui Putin", susţine Anastasia Şevcenko, o activistă care a petrecut doi ani în arest la domiciliu pentru că a protestat împotriva preşedintelui rus.

Când Rusia a invadat Ucraina, ea ispăşea o pedeapsă cu suspendare, iar o mişcare greşită, chiar şi un comentariu împotriva războiului, ar fi putut să o ducă după gratii.

Dar Anastasia nu a putut suporta să fie redusă la tăcere, aşa că şi-a strâns lucrurile în câteva valize şi a fugit cu familia ei în miez de noapte în Lituania.

"Ceea ce se întâmplă acum în Rusia este ca o frică totală. Atât de mulţi oameni sunt speriaţi pentru că ştim că pot face orice. Nu este vorba doar de închisoare sau de amenzi: poţi fi ucis sau otrăvit. Este ca o închisoare imensă. În toată ţara", spune Anastasia, la Vilnius.

De când am vorbit, Vladimir Putin a declarat o mobilizare parţială a rezerviştilor ruşi - primul test real de sprijin pentru invazia sa. Primele semne nu arată bine.

Protestatarii au ieşit în mai multe oraşe strigând "Nu războiului!" şi chiar "Putin în tranşee!". Mai mult de o mie de persoane au fost reţinute, iar unele au primit apoi la secţia de poliţie acte de înrolare.

Dar şi mai mulţi ruşi se îndreaptă spre graniţă pe orice cale le rămâne.

În timp ce cozile pentru a intra în Finlanda sunt tot mai mari, Letonia şi Estonia spun ambele că fuga de înrolare nu este un motiv de azil. Lituania va analiza cazurile în mod individual, dar premierul a precizat că "nu este de datoria altor ţări să salveze ruşii care fug de mobilizare".

Ucrainenii nu au nicio simpatie faţă de cei care protestează acum împotriva încorporării, dacă aceiaşi oameni nu s-au manifestat împotriva uciderii civililor ucraineni.

Unii îi văd chiar şi pe cei mai persecutaţi activişti ruşi ca fiind laşi, deoarece riscul la care se expun pentru că se opun preşedintelui Putin nu este nimic în comparaţie cu cel de a fi bombardaţi de armata acestuia.

Acei activişti insistă însă că nu este atât de simplu.

"Bineînţeles, simţim această responsabilitate. Ar fi trebuit să folosim această oportunitate pentru a ne schimba ţara. Putin este un criminal de război, el ucide oameni. Dar cum pot ruşii din interiorul Rusiei să-l oprească pe Putin? Nu este posibil", afirmă fostul deputat de opoziţie Dmitri Gudkov.

Gudkov a părăsit Moscova cu mult înainte de război, spunând că a fost avertizat să plece, altfel mergea la închisoare. Astăzi, toate personajele proeminente din opoziţia rusă sunt în arest, în exil sau au murit.

Aşadar, la o adunare recentă la Vilnius, un slogan de pe scenă îi îndemna pe cei din străinătate să "fie curajoşi, ca Ucraina", dar atmosfera era moderată, cu o notă de neputinţă.

Mulţi se uită acum, de fapt, la Ucraina pentru a face ceea ce nu au putut realiza în mod paşnic în interiorul Rusiei: să-l învingă pe Putin.

"Cred că Occidentul ar trebui să intensifice asistenţa militară pentru Ucraina, aceasta este singura opţiune", spune Gudkov.

Echipa lui Alexei Navalnîi este de acord, dar merge mai departe. De când politicianul de opoziţie a fost încarcerat, zeci de membri ai echipei sale s-au mutat la Vilnius pentru a scăpa ei înşişi de urmărirea penală ca "extremişti".

"Putin a comis cea mai gravă greşeală atunci când a invadat Ucraina. Cred că şi-a redus dramatic propria domnie", spune Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi.

Mobilizarea din această săptămână a confirmat această convingere, în timp ce videoclipuri cu bărbaţi care îşi iau rămas bun în lacrimi de la familiile lor apar în toată ţara.

"Nimeni nu a atacat Rusia, nimeni nu avea nevoie de aceste separări şi de aceste morţi. Dar pe 24 februarie, un maniac şi-a condus ţara într-o fundătură", a scris Volkov pe Twitter.

Echipa lui Navalnîi a încercat să submineze sprijinul pentru război prin intermediul YouTube. Audienţa emisiunilor realizate la Vilnius s-a dublat de la invazie.

De asemenea, ei fac presiuni pentru mai multe sancţiuni occidentale, nu pentru interzicerea vizelor împotriva unei întregi naţiuni.

Ei doresc ca aliaţii Ucrainei să privească dincolo de cercul apropiat al preşedintelui Putin şi să-i sancţioneze pe cei pe care Volkov îi numeşte "facilitatori ai războiului" - o listă de peste 6.000 de nume, de la judecători la jurnalişti de stat.

"Apelul nostru către guvernele occidentale este de a sancţiona toate aceste persoane şi de a le prezenta o strategie de ieşire: spuneţi-le ce trebuie să facă pentru a ieşi de pe listă. Acest lucru va crea scindări. Mulţi vor începe să părăsească nava, iar sistemul lui Putin nu poate funcţiona fără ei", spune Volkov.

De atunci, trupele ruse au fost forţate să se retragă din zone întinse din Ucraina, iar preşedintele Putin a răspuns ca de obicei, prin escaladare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe