Rareş Bogdan neagă hotărât că PSD va primi funcţia de premier. Cîţu l-ar vrea pe Ciolacu prim-ministru, susţin surse

Rareş Bogdan
Rareş Bogdan

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat aseară că informaţiile potrivit cărora ar urma ca preşedintelui Iohannis să-i fie propusă o nominalizare de premier din rândurile social-democraţilor este exclusă. Declaraţiile europarlamentarului vin în condiţiile în care în spaţiul public a apărut informaţia că Florin Cîţu ar prefera scenariul prim-ministrului prin rotaţie şi numirea lui Ciolacu ca prim premier. Acest lucru l-ar avantaja pe Cîţu, care se teme că în cazul în care Ciucă va fi pus şef al Guvernului, acesta va crea un nou pol de putere în partid şi el, Cîţu, va deveni un preşedinte decorativ.

„Domnul Florin Cîţu este preşedintele PNL, cunoaşte foarte bine statutul PNL şi nu ia decizii de unul singur, ci le ia în consens sau cu majoritatea leadership-ului liberal întrunit în foruri statutare. Domnia sa ştie foarte bine starea de spirit, cât de greu a fost să începem discuţii cu PSD şi sunt absolut convins că domnia sa nu ar putea impune aşa ceva şi că este o strategie de negociere”, a declarat Rareş Bogdan la Digi24.ro.

Rareş Bogdan a mai susţinut că tema rotaţiei prim-ministrului nici nu a fost discutată şi aprobată în PNL.

„Nu s-a pus problema în cadrul negocierilor ca PNL să cedeze poziţia de premier sau să accepte o eventuală rotativă. La BPN (...) nu s-a discutat şi subiectul rotativei. Să punem în discuţie acest scenariu al rotativei, pe care BPN să-l voteze sau nu - dar în cazul în care se opun rotativei înseamnă practic ieşirea din negocieri cu PSD -, iar chestiunea premierului prima oară (...) să fie un premier PSD (...) nu cred că vreun lider PNL, de la preşedintele partidului la altcineva, are măcar curajul să intre în BPN şi să propună aşa ceva”, a mai spus Rareş Bogdan.

Reamintim ca, potrivit sursei citate, liderii celor trei partide care negociază viitorul guvern au stabilit, luni seară, la Palatul Victoria, că formula pe care vor merge în privinţa premierului va fi rotaţia între PSD şi PNL. Potrivit Digi24, care citează surse, Florin Cîţu doreşte ca rotaţia să înceapă cu Marcel Ciolacu, propunerea PSD pentru postul de prim-ministru.