Raportul privind funcţionarea Schengen şi politica pe vize, pe agenda JAI
alte articole
Raportul privind funcţionarea Schengen, în care apare şi o menţionare a monitorizării efectuate de Frontex la graniţele României şi Bulgariei, şi politica pe vize sunt două dintre subiectele care figurează pe agenda Consiliului JAI din 6-7 decembrie.
Delegaţia României este condusă de şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul MAI, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu.
Potrivit unui comunicat al MAI, pe agenda discuţiilor, se regăsesc subiecte precum: sistemul european comun de azil, raportul anual privind punerea în aplicare a Strategiei UE de combatere a terorismului, Programul de la Stockholm - evaluare la jumătatea perioadei, Pachetul protecţia datelor, situaţia în Spaţiul Schengen - raport semestrial din partea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind funcţionarea Spaţiului Schengen (1 mai -31 octombrie 2012).
”Ca urmare a deciziei Consiliului din iunie 2011 privind îndeplinirea criteriilor de implementare a acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, Consiliul European din martie 2012 a cerut Consiliului să identifice şi să implementeze măsuri care să contribuie la aderarea (n.r. - la Schengen) a celor două ţări. De atunci, Consiliul a identificat un număr de astfel de măsuri, inclusiv activităţi Frontex, măsuri privind lupta împotriva falsificării de documente şi furtului de identitate şi măsuri privind lupta împotriva contrabandei şi traficului de fiinţe umane. Implementarea acestor măsuri va continua să fie monitorizată”, se arată în Raportul bianual al Comisiei Europene.
Întrebat dacă au existat măsuri pe care România nu le-a îndeplinit, Marian Tutilescu a precizat marţi că este vorba de o confuzie în cee ce priveşte acest paragraf din Raport bianual al Comisiei Europene privind Guvernanţa Schengen.
”La Consiliul European din martie, s-a stabilit, la nivel politic, ca la nivelul Comisiei Europene să se stabilească, împreună cu cele două ţări şi cu Frontex, măsuri de monitorizare a celor două state până la aderarea care în acel moment era prevăzută pentru luna septembrie, măsuri care să crească gradul de încredere între parteneri. Pentru că la acea dată doar Olanda avea o poziţie de refuz a unui vot pozitiv, la aceste misiuni pe care Frontex le organizează în mod permanent (...), au participat şi experţi olandezi pe toate cele trei categorii de frontiere”, a precizat Titulescu, adăugând că toate rapoartele, inclusiv ale experţilor olandezi, au fost pozitive şi, ca atare, ”acest capitol noi îl considerăm încheiat”. ”Nu avem niciun fel de problemă (...) ca la un moment să se organizeze noi misiuni de monitorizare pentru că suntem siguri pe capacităţile noastre de a asigura securitatea frontierelor externe ale UE, avem capacităţile tehnice, avem resursele necesare, inclusiv resursele umane”, a subliniat secretarul de stat.
Subiectul aderării celor două ţări nu va figura însă pe agendă, el fiind amânat din nou pentru viitorul JAI, din martie 2013.
În cadrul dejunului de lucru de miercuri al miniştrilor de interne, vor fi abordate subiecte referitoare la politica pe vize.
De asemenea, în marja reuniunii şi la invitaţia comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, delegaţia României va participa la Conferinţa Ministerială de lansare a Alianţei Globale împotriva Abuzurilor Sexuale comise asupra Copiilor prin Internet, în cadrul căreia miniştrii de justiţie şi interne vor semna Declaraţia de lansare a Alianţei globale împotriva abuzurilor sexuale comise asupra copiilor prin Internet.
Din delegaţie mai face parte şi comisarul şef de poliţie Cătălin Necula, director General al Direcţiei Generale Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale.