Raportul Amnesty International privind Italia remarcă o contradicţie a guvernului Monti în politica faţă de romi
Raportul anual al organizaţiei Amnesty International, publicat miercuri seară, relevă în cazul Italiei 'o situaţie cu multe umbre' şi citează, printre altele, violenţa împotriva femeilor, politicile pentru controlul imigraţiei şi cele privind romii, eşecul introducerii delictului de tortură în Codul Penal, creşterea incidentelor legate de homofobie, relatează cotidianul La Repubblica.
Prezenţa delictului de clandestinitate şi 'încălcările continue' ale drepturilor romilor sunt două probleme evidenţiate în documentul care remarcă o 'contradicţie' a guvernului lui Mario Monti: aprobarea 'Strategiei naţionale pentru incluziunea romilor', de pe de o parte, iar pe de altă parte, recursul prezentat în aceeaşi perioadă împotriva Consiliului de Stat, care a declarat ilegală aşa-numita 'urgenţă privind nomazii'', în vigoare din 2008.
Curtea de Casaţie italiană a confirmat, la 2 mai, verdictul privind Consiliul de Stat, dar între timp autorităţile de la Roma au continuat sa aplice 'Planul privind nomazii'', operând evacuări forţate şi relocarea multor romi 'în tabere segregate', potrivit documentului AI.
În 2012, mai subliniază raportul AI, condiţiile din Centrele de identificare şi expulzare 'au fost cu mult sub standardele internaţionale' iar 'protecţia legală pentru repatrierea imigranţilor ilegali a fost încălcată de multe ori'. În mod sistematic, se mai arată în raport, autorităţile italiene nu au reuşit să protejeze drepturile refugiaţilor, solicitanţilor de azil şi imigranţilor care au continuat să trăiască în condiţii dificile şi de sărăcie, fapt care a determinat tribunale din unele ţări membre ale UE să blocheze revenirea lor în Italia, stabilită de Regulamentul Dublin II.
'O erodare treptată a drepturilor omului, întârzieri şi lacune legislative neremediate, încălcări constante şi posibil în creştere' - aceasta este imaginea asupra Italiei care rezultă din raportul pe 2013 al AI.