Raportor ONU: Rusia este responsabilă de otrăvirea lui Navalnîi

Agnes Callamard
Agnes Callamard (F. Coffrini / AFP / Getty Images)

Raportorul special al ONU, Agnes Callamard, a acuzat Rusia că este responsabilă pentru „încercarea de otrăvire” a opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi.

"Concluzia noastră este că Rusia este responsabilă pentru încercarea de ucidere a domnului Navalnîi", a spus Callamard, adăugând că substanţa cu care ar fi fost efectuată tentativa de otrăvire este agentul neurotoxic noviciok, dezvoltat în Uniunea Sovietică de armată. Amănuntul implică autorităţile ruse, deoarece noviciok este o substanţă de grad militar.

Potrivit raportorului, Rusia este singura ţară care este „cunoscută că a dezvoltat, depozitat şi utilizat” substanţa în cauză.

Citiți și Moscova crede în supraveghere: adoptă modelul chinez, val de instalări de camere video de recunoaştere facială

"[Ancheta] este deosebit de critică acum, deoarece domnul Navalnîi este reţinut de guvernul rus şi este supus controlului acestuia. Cerem guvernului rus să solicite sau să permită o anchetă în acest caz", au mai spus Agnes Callamard şi colega sa Irene Khan.

Potrivit raportorilor, Navalnîi era monitorizat de autorităţile ruse în momentul în care s-a îmbolnăvit brusc, aşa că este puţin probabil ca vreun terţ să fi folosit o substanţă chimică împotriva lui fără ca autorităţile ruse să ştie.

Rusia a negat orice amestec, cerând medicilor germani de la clinica la care Navalnîi a fost dus pentru tratament probe că substanţa folosită ar fi fost noviciok.

Citiți și Vladimir Putin cere FSB-ului să lupte împotriva "forţelor străine" care destabilizează Rusia

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat jurnaliştilor că Rusia şi ONU au un obiectiv comun de a afla adevărul în cazul Navalnîi, subliniind că Rusia a solicitat în mod repetat datele relevante de la Berlin.

„Poate că declaraţiile de astăzi ale raportorilor speciali îi vor determina pe parteneri să pună capăt campaniei de dezinformare şi să înceapă munca comună, care ar trebui să se desfăşoare în mod transparent şi legal”, a susţinut Zaharova.

Citiți și Amnesty International îi retrage calificativul de "prizonier de conştiinţă" lui Alexei Navalnîi

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe