Raport ONU: Traficul de copii este în creştere

Traficul de copii a crescut la nivel mondial, ajungând la o treime din cazurile de trafic de fiinţe umane înregistrate, a atras atenţia Biroul Naţiunilor Unite împotriva Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC) în raportul său pe 2014 făcut public în urmă cu câteva zile.
Traficul de copii rămâne răspândit în multe locuri ale lumii. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.12.2014

Traficul de copii a crescut la nivel mondial, ajungând la o treime din cazurile de trafic de fiinţe umane înregistrate, a atras atenţia Biroul Naţiunilor Unite împotriva Drogurilor şi Criminalităţii (UNODC) în raportul său pe 2014, făcut public în urmă cu câteva zile.

Raportul UNODC a arătat că 33% dintre victimele detectate ale traficului de persoane sunt copii.

Raportul Global din 2014 privind Traficul de Persoane, bazat pe date colectate în perioada 2010-2012, a arătat că numărul copiilor traficaţi a fost cu 5% mai ridicat decât cel înregistrat în raportul precedent, care a folosit date colectate în perioada 2007-2010.

Conform raportului, 2 din 3 copii traficaţi au fost fete iar la nivel global femeile şi fetele reprezintă 70% dintre victimele generale ale traficului global. În timp ce traficul cu copii a fost cel mai răspândit în Africa şi Orientul Mijlociu, adulţii (majoritatea femei) au depăşit copiii ca şi victime ale traficului în Europa şi Asia Centrală.

“Din păcate, raportul arată că nu există un loc în lume în care copiii, femeile şi bărbaţii să fie protejaţi de traficul de persoane”, a declarat Iuri Fedotov, directorul executiv al UNODC.

Raportul a susţinut că există cel puţin 152 de ţări de origine şi 124 de ţări de destinaţie pentru victimele traficului de persoane, adăugând că, deşi majoritatea victimelor au fost traficate peste graniţele internaţionale, multe cazuri au implicat traficarea lor într-un spaţiu geografic restrâns, deseori chiar între districte învecinate.

Deşi cea mai mare parte a traficului de fiinţe umane are ca finalitate exploatarea sexuală (53% din cazuri), autorii raportului au susţinut că are loc o creştere şi a altor forme de exploatare precum infracţiuni minore, cerşit, muncă forţată sau utilizarea copiilor ca şi soldaţi, susţine UNODC.

Disparităţile regionale sunt, totuşi, semnificative. În Europa şi Asia Centrală, cele două Americi, Africa şi Orientul Mijlociu cea mai răspândită formă de exploatare a victimelor traficate este exploatarea sexuală. În schimb, în Asia de Sud şi Est şi în Pacific munca forţată este întâlnită în majoritatea cazurilor.

Raportul a subliniat şi rolul femeilor în trafic, atât ca victime cât şi ca autoare a unor astfel de crime, adăugând că persoanele condamnate pentru trafic sunt femei în proporţie de 28%.

Copiii şi adolescenţii nu reprezentau decât 20% din cazurile de trafic înregistrate în perioada 2003-2006, reaminteşte organizaţia.

La nivel mondial, 70% dintre victimele traficului sunt de sex feminin, comparativ cu 84% în urmă cu zece ani. Procentul femeilor a scăzut la 49%, comparativ cu 74% în 2003, însă cel al fetelor şi adolescentelor a crescut la 21%, comparativ cu 10% acum un deceniu.

În timp ce peste 90% dintre ţările lumii au interzis traficul de persoane, conform ONU, impunitatea pentru traficanţi de persoane rămâne răspândită. Aproximativ 40% dintre ţările analizate au raportat mai puţin de 10 condamnări anuale pentru cei care practică acest tip de “afacere.”

UNDOC a avertizat că problema ar putea fi mult mai răspândită decât s-a raportat.

“Datele oficiale raportate organismului ONU de către autorităţile locale reprezintă doar ceea ce a fost detectat. Este foarte clar că scara sclaviei moderne este mult mai mare”, a declarat Fedotov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor