Raluca Prună, mesaj către Cioloş: Eliminarea celor care se rup de cor nu are legătură cu politica pe care ai promis-o

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul ministru tehnocrat al Justiţiei Raluca Prună a reacţionat în termeni destul de duri după ce liderul PLUS, Dacian Cioloş, a publicat o scrisoare deschisă în care, alături de Dan Barna, face apel la unitate în cadrul Alianţei USR PLUS înainte de alegerile parlamentare.

Raluca Prună susţine că apelul celor doi lideri, pe fondul scandalului generat în USR, unde voci din partid acuză faptul că oameni valoroşi sunt marginalizaţi pentru că nu îi convin liderului Dan Barna, este „descumpănitor”. Fostul ministru avertizează totodată că, atunci când laşi „elaborarea de reguli în partid pe mâinile câtorva care vor scurtături profesionale miraculoase direct în Parlament unde vor fi mâncaţi cu puf cu tot de maeştrii procedurilor aflaţi de nspe mandate acolo”, e prea puţin „să chemi lumea uluită şi dezamăgită într-o casă comună cu oameni buni”.

„Am tot respectul pentru Dacian Cioloş care este un prieten. Însă nu înţeleg, Dacian, rostul acestei scrisori publice. Nici nu e clar dacă e adresată votantului potenţial sau membrilor de partid. Este descumpănitor oricum că este nevoie de un astfel de apel.

Când laşi elaborarea de reguli în partid pe mâinile câtorva care vor scurtături profesionale miraculoase direct în Parlament unde vor fi mâncaţi cu puf cu tot de maeştrii procedurilor aflaţi de nspe mandate acolo, când rezultatul e o listă în care cei care au făcut ceva în mandatul precedent de parlamentar sau în viaţa lor profesională (care trebuie să aibă ceva ani dincolo de stagii şi voluntariate) sunt pe locuri neeligibile, când listele la Bucureşti sau în Diasporă (unde aş putea vota) sunt, în primul caz, deschisă de o persoană despre care nu găseşti mai nimic în spaţiul public sau, în al doilea caz, fără cel care a fost ales primul de filiala sa pentru că a fost sancţionat pe criterii cică de integritate care nu au fix nimic cu integritatea, ci exclusiv cu delictul de opinie la liderul maxim şi cercul său de încredere, e prea puţin să chemi lumea uluită şi dezamăgită într-o casă comună cu oameni buni. În paranteză pentru domnul Barna - testul de integritate se aplică înainte ca persoana să se înscrie în cursă, nu după ce a ieşit primul, aşa că puţină atenţie la conceptele cu care operaţi nu strică”, a scris Prună, într-o postare pe Facebook.

Fostul ministru subliniază totodată că în Alianţa USR PLUS „regulile sunt proaste şi de asta aplicarea lor e discreţionară şi cu scrâşnet de dinţi”.

„Oamenii or fi ei buni în cea mai mare parte, dar regulile sunt proaste şi de asta aplicarea lor e discreţionară şi cu scrâşnet de dinţi. Maniera de eliminare din joc a celor care îndrăznesc să se rupă de cor şi să spună onest şi cu cele mai bune intenţii ce cred nu are nimic ‘altfel’ din politică pe care ai promis-o, Dacian, şi pe care dezamăgiţii sau cei care nu votează în general o aşteaptă. Alianţa trebuie să aibă oameni nu numai buni, ci mai ales pricepuţi într-un domeniu, oameni care adoptă reguli clare şi susţin meritocraţia chiar dacă asta înseamnă că nu s-ar regăsi ei înşişi pe liste în 2020, oameni pe care îi aduce împreună într-un partid o doctrină - căci şi asta e o iluzie că am fi dincolo de doctrine. Nu suntem dincolo de nicio doctrină, numai populiştii şi cei care nu ştiu încotro merg şi întreabă publicul din mers care să fie destinaţia pot crede că suntem într-o lume post doctrine. Cei care votează, mai ales în criza asta gravă care a pus la pământ în primul rând sectorul privat, aşteaptă să înţeleagă cum vor promova oamenii buni politici publice eficiente şi de viziune. Ştiu că aveţi intenţii bune, dar e important să aveţi reguli clare şi o metodă doctrinară dinainte anunţată. Căci partidul face o ofertă politică şi votantul trebuie şi ştie pe ce dă votul. Numai faptul de a fi oameni buni nu e suficient deloc”, a scris Raluca Prună în mesajul său.

Fostul ministru tehnocrat a asigurat în finalul postării sale că va vota în continuare USR PLUS dar votul său va fi unul “util […] tulburat de o dilemă morală despre ce e mai bine să votez: un necunoscut la Bucureşti când pe locuri neeligibile sunt persoane recunoscute sau o listă în diaspora de pe care adevăratul câştigător a fost epurat, aşa cum se întâmplă adesea în această politică nouă”.

„Voi vota USR PLUS şi voi indemna să facă la fel pe toţi cei care ezita să voteze. Trebuie să spun că mi-aş fi dorit să fie un vot uşor şi pozitiv. Voi da un vot util, care va fi tulburat de o dilemă morală despre ce e mai bine să votez: un necunoscut la Bucureşti când pe locuri neeligibile sunt persoane recunoscute sau o listă în diaspora de pe care adevăratul câştigător a fost epurat, aşa cum se întâmplă adesea în această politică nouă. Va fi un vot dat cu inima grea, căci nu îmi este clar dacă votez stânga sau dreapta. Pentru mine, ca pentru mulţi alţii, distincţia aceasta nu e deloc perimată, ci extrem de importantă”, conchide Raluca Prună.

Scrisoarea deschisă semnată de Dacian Cioloş şi Dan Barna

Suntem la mai puţin de două luni de cele mai importante alegeri ale generaţiei noastre. Vreme de patru ani, ne-am luptat să demascăm şi să împiedicăm hoţia vechii clase politice. Nu am reuşit tot timpul - pentru că nu eram încă destui în Parlament. Pe 6 decembrie, putem fi mai mulţi. Mult mai mulţi.

Astăzi, mai mult decât oricând, avem nevoie de unitate. Avem nevoie alături de noi de toţi oamenii buni. Chiar şi de cei care nu sunt de acord cu noi. Chiar şi de cei faţă de care am greşit. Am fi putut să facem lucrurile mai bine şi poate mai din timp. Şi le vom face, pentru că bunele intenţii nu sunt suficiente dacă nu sunt urmate de fapte. USR PLUS nu este un partid perfect, dar este un partid pe care îl putem face mai bun, cu toţii.

Haideţi alături de noi să construim acest partid. Am citit cu atenţie propunerile făcute de foşti colegi de-ai noştri care acum au decis să participe independent la alegeri. Sunt idei pe care le susţinem şi pe care le vom implementa, sperăm noi, împreună. Vom avea o echipă care va munci la modificarea şi îmbunătăţirea statutului, ca să avem pârghii mai bune pentru evitarea conflictelor. Vom avea o transparenţă totală a banului public, inclusiv a sumelor forfetare ale tuturor aleşilor. Vom avea indicatori de performanţă pentru toţi candidaţii noştri, procese de resurse umane mult mai bune şi vom avea ca prioritate eliminarea tuturor impostorilor din funcţiile publice. Ne vom asigura că avem o structură de management a partidului formată din profesionişti. Vom adresa cumulul de funcţii şi vom limita mandatele aleşilor.

Putem construi împreună un partid capabil să schimbe clasa politică. Împreună, putem schimba legile care apără hoţia şi impostura. Putem elimina pensiile speciale şi privilegiile politicienilor. Putem avea 300 de parlamentari şi putem limita numărul de mandate consecutive pentru un parlamentar. Putem introduce Fără Penali în Constituţie. Putem moderniza cu adevărat învăţământul şi sănătatea. Şi putem salva pădurile României de la tăierile ilegale.

Sunt multe locurile din care, împreună, putem face bine. Parlamentul e doar unul dintre ele şi discutăm despre el pentru că urmează alegeri care vor decide soarta noastră pentru multă vreme de aici înainte. Însă proiectul nostru înseamnă mult mai mult şi toţi oamenii buni îşi găsesc loc în el. O casă bună pentru oameni buni.

În protocolul de fuziune, avem 10 puncte care vizează îmbunătăţirea funcţionării noastre, ca partid. În perioada următoare, îl vom prezenta şi dezbate cu voi, pentru că măsurile de mai sus să devină realitate. Contribuţiile şi experienţa voastră sunt binevenite. Aveţi răbdare cu noi. Mulţumim că ne susţineţi chiar şi atunci când ne criticaţi.

Dacă suntem uniţi, putem construi România pe care ne-o dorim. O Românie fără hoţie. Semnează pentru USR PLUS. Fii alături de noi şi de data asta.