Rajoy depune jurământul. Obţine un nou mandat în funcţia de premier

Mariano Rajoy a depus jurământul în funcţia de premier al Spaniei pentru un nou mandat, punând capăt celor 10 luni de impas politic, după ce a câştigat un vot de încredere în Parlament în weekend.
Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (Captură Foto)

Partidul conservator PP (Partidul Poporului) al lui Mariano Rajoy nu are încă o majoritate absolută, după ce a pierdut-o în 2015 şi va trebui să încheie acorduri cu partidele din opoziţie pentru a putea adopta legi.

Rajoy, care a depus jurământul luni dimineaţă în faţa Regelui Felipe, nu a reuşit să găsească parteneri de coaliţie pentru un guvern majoritar nici după noile alegeri din luna iunie. El a rămas în funcţia de premier intermediar în perioada care s-a scurs de atunci.

Acum, prima lui sarcină va fi formarea unui nou cabinet capabil să atragă sprijinul partidelor.

Socialiştii din opoziţie i-au permis, cu reticenţă, lui Rajoy să revină la putere când, sâmbătă, s-au abţinut de la votul de încredere. Dar partidul de centru-stânga a promis că va lupta împotriva politicilor sale, ridicând întrebări dacă guvernul va fi capabil să opereze în mod eficient.

Votul din weekend a fost marcat de o altă mare demonstraţie în Madrid, mii de oameni protestând împotriva lui Rajoy, al cărui partid a fost lovit de câteva scandaluri de corupţie.

Totuşi, Rajoy are avantajul de a înfrunta o opoziţie divizată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe