R. Moldova riscă să rămână fără energie electrică, după expirarea la 1 aprilie a contractului cu Ucraina

O parte a populaţiei din R. Moldova riscă să rămână fără energie electrică, după ce, la 1 aprilie 2012, a expirat contractul de livrare a energiei electrice din Ucraina către R. Moldova, iar un alt contract nu a fost încă semnat.
. (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
02.04.2012

O parte a populaţiei din R. Moldova riscă să rămână fără energie electrică, după ce, la 1 aprilie 2012, a expirat contractul de livrare a energiei electrice din Ucraina către R. Moldova, iar un alt contract nu a fost încă semnat.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a declarat duminică, într-o emisiune difuzată de PrimeTV, că în acest moment, R. Moldova este asigurară cu energie electrică în proporţie de 100% de la staţia de la Cuciurgan, aflată în zona separatistă.

"Până recent, structura sistemului energetic al R. Moldova arăta în felul următor: Moldova era asigurată cu energie de la centrala de la Cuciurgan - 50% (controlată de Inter RAO EES, Federaţia Rusă), 20% - Ucraina (DTEK Power Trade), 30% - surse locale (CET1, CET2, CET Nord Bălţi, Staţia de la Costeşti Stânca, etc.). Contractele cu Ucraina au expirat, au început negocierile. Operatorii din Moldova au solicitat oferte comerciale de la furnizorii din regiune (România şi Ucraina). E normal, peste tot se face aşa. S-a întâmplat cu 2-3 luni în urmă. Răspunsul a venit cu 2 săptămâni în urmă. Ucraina (DTEK Power Trade) a solicitat majorări cu 23% - asta înseamnă 7,5 cent. dolar/KW/h; Centrala de la Cuciurgan (Inter RAO EES) - 20%, ceea ce înseamnă 7,3 c. dolar/KW/h. S-a intrat în negocieri. S-a mai cedat. La sfârşitul săptămânii trecute s-a ajuns la o reducere de 0,7% la staţia de la Cuciurgan, Ucraina a redus preţul până la 7,2 c. dolar/KW/h”, a spus ministrul economiei.

Potrivit lui, o scumpire a energiei electrice este inevitabilă. „Regretabil, dar o majorare este inevitabilă. Oricum, ne dorim o majorare rezonabilă. Cei doi furnizori, în ambele cazuri, la formarea preţului iau în calcul componenta combustibilului utilizat, ceea ce reprezintă 70-80%% din preţ. Nu putem sta pe o poziţie dură, pentru că ştim că şi la ei s-au mărit preţurile. Considerăm, oricum, că majorarea este exagerată. De aceea, am început negocierile. Din 1 aprilie staţia de la Cuciurgan ne asigură 100% din necesarul energetic. În acest moment noi avem sarcina să negociem cel mai mic preţ posibil cu partenerii din Ucraina şi Rusia”, a conchis Lazăr.

Până la 1 aprilie 2012, Moldova a plătit pentru energia electrică importată din Ucraina cca 6,1 cent/KW/oră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor