Putin susţine că 755 de diplomaţi americani trebuie să părăsească Rusia. SUA a denunţat mişcarea

Preşedintele rus a declarat că 755 de diplomaţi americani trebuie să părăsească ţara, anunţul fiind făcut după ce Moscova a cerut Washingtonului să îşi reducă personalul diplomatic din Rusia, ca urmare a amplificării tensiunilor dintre cele două naţiuni pe tema sancţiunilor.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)

Într-un interviu acordat duminică televiziunii ruse de stat, preşedintele Vladimir Putin a precizat că “peste 1.000 de persoane au lucrat şi încă lucrează” la ambasada şi consulatele Statelor Unite din Rusia şi că “755 dintre aceştia trebuie să îşi suspende activităţile din Rusia”.

Departamentul de Stat american a declarat că cererea preşedintelui rus este un “act regretabil şi inoportun” şi că Washingtonul ia în considerare un posibil răspuns.

“Evaluăm impactul unei astfel de limitări [a personalului diplomatic] şi cum vom răspunde la această mişcare”, a adăugat Departamentul de Stat într-o declaraţie publicată duminică.

Moscova a ordonat reducerea personalului diplomatic american după ce membrii Congresului SUA au adoptat un proiect de lege care va impune sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Proiectul se află acum pe masa preşedintelui Donald Trump pentru promulgare.

Ministerul rus de Externe a declarat că proiectul de lege privind sancţiunile confirmă ceea ce el a numit a fi o “agresiune extremă” din partea SUA în problemele internaţionale.

Anunţul lui Putin a avut loc la două zile după ce Casa Albă a precizat că preşedintele Trump va semna proiectul de lege care, printre altele, prevede ca liderul american să obţină aprobarea Congresului pentru a diminua sau suspenda sancţiunile anti-Rusia.

Anterior, Ministerul rus de Externe a afirmat că Washingtonul trebuie să îşi reducă personalul diplomatic la 455 de persoane până la data de 1 septembrie.

Preşedintele rus Putin a mai declarat în interviul de duminică faptul că prezenţa diplomatică americană redusă va fi “destul de dureroasă”.