Putin şi Orban continuă proiectul de extindere a controversatei centrale nucleare din Ungaria

Clădirea principală a centralei nucleare de la Paks, Ungaria.
Clădirea principală a centralei nucleare de la Paks, Ungaria. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul ungar Viktor Orban au convenit să avanseze cu un proiect pentru construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, unica centrală de acest fel din Ungaria.

Cei doi lideri au făcut anunţul după discuţii bilaterale purtate marţi la Moscova, precizează RFE/RL.

Orban a precizat că proiectul se confruntă cu probleme cu privire la licenţă, permise şi reglementările Uniunii Europene.

Alexei Lihaciov, directorul agenţiei nucleare de stat ruseşti Rosatom, a afirmat că data pentru începerea construirii celor două noi reactoare va putea fi stabilită doar după emiterea licenţei.

La începutul acestui an, Austria a intentat un proces împotriva Comisiei Europene pentru că a aprobat extinderea centralei de la Paks.

Costul proiectului se va ridica la 12,5 miliarde de euro, majoritatea banilor fiind furnizaţi printr-un credit de 10 miliarde euro de la Moscova.

Putin şi Orban au discutat de asemenea despre comerţul bilateral, livrările de gaz rusesc pentru Ungaria şi conflictele din Siria şi Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe