Putin semnează un acord cu Lukaşenko: Rusia oferă garanţii de securitate aliatei sale Bielorusia
Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat, vineri, Bielorusia pentru a semna un tratat care oferă garanţii de securitate pentru cel mai apropiat aliat al Moscovei, inclusiv posibila utilizare a armelor nucleare ruseşti pentru a ajuta la respingerea unei agresiuni, potrivit AP News.
Semnarea documentului urmează publicării unei versiuni revizuite a doctrinei nucleare a Rusiei, care a plasat pentru prima dată Bielorusia sub umbrela sa nucleară, pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de conflictul ucrainean.
Vorbind alături de preşedintele Bielorusiei, Alexandr Lukaşenko, Putin a subliniat că noul document include utilizarea potenţială a armelor nucleare tactice ruseşti desfăşurate în Bielorusia ca răspuns la o agresiune.
„Sunt sigur că tratatul va asigura securitatea Rusiei şi a Bielorusiei”, a declarat Putin în cadrul unor comentarii televizate.
După semnarea pactului de securitate, Lukaşenko i-a cerut lui Putin să desfăşoare arme mai avansate în Bielorusia, inclusiv racheta balistică cu rază intermediară Oreşnik pe care Rusia a folosit-o pentru prima dată luna trecută împotriva Ucrainei.
„Aş dori să vă cer public să desfăşuraţi noi sisteme de arme, în primul rând Oreşnik, în Bielorusia. Aceasta va ajuta la calmarea unor capete”, a declarat Lukaşenko.
Putin a răspuns că rachetele Oreşnik ar putea fi desfăşurate în Bielorusia în a doua jumătate a anului viitor, adăugând că acestea vor rămâne sub control rusesc, dar Moscova va permite Bielorusiei să selecteze ţintele.
Preşedintele rus a descris atacul din 21 noiembrie asupra Ucrainei cu rachete Oreşnik drept un răspuns la atacurile ucrainene asupra instalaţiilor militare ruse din regiunile Briansk şi Kursk cu arme furnizate de Occident. El a avertizat că Rusia ar putea folosi noua rachetă pentru a lovi instalaţiile militare ale aliaţilor occidentali ai Kievului care permit Ucrainei să folosească armele lor pentru atacuri asupra teritoriului rus.
Putin a lăudat capacitatea rachetei Oreşnik, afirmând că focoasele sale multiple care se îndreaptă spre ţintă la o viteză de 10 ori mai mare decât viteza sunetului sunt imune la interceptarea de către orice sistem de apărare aeriană existent. Şeful forţelor antirachetă ale Rusiei a declarat că racheta, care poate transporta focoase convenţionale sau nucleare, are o rază de acţiune care îi permite să atingă întreaga Europă.
Doctrina nucleară revizuită pe care Putin a aprobat-o lună trecută a redus în mod oficial pragul pentru utilizarea de către Rusia a armelor sale nucleare, o măsură care urmează deciziei preşedintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să lovească ţinte de pe teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de americani.
Doctrina arată că Moscova ar putea utiliza arme nucleare „ca răspuns la utilizarea armelor nucleare şi a altor tipuri de arme de distrugere în masă” împotriva Rusiei sau a aliaţilor săi, precum şi „în caz de agresiune” împotriva Rusiei şi Bielorusiei cu arme convenţionale care ameninţă „suveranitatea şi/sau integritatea lor teritorială”.
Putin şi alţi oficiali ruşi au declarat în mod repetat că armele nucleare tactice ruseşti desfăşurate în Bielorusia rămân sub controlul Moscovei, însă secretarul Consiliului de Securitate din Bielorusia, Alexandr Volfovici, a declarat vineri că utilizarea acestora ar necesita aprobarea lui Lukaşenko.
Dictatorul Lukaşenko, care conduce Bielorusia cu o mână de fier de peste 30 de ani şi se bazează pe subvenţiile şi sprijinul Rusiei, a permis Rusiei să folosească teritoriul ţării sale pentru a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022 şi să desfăşoare unele dintre armele sale nucleare tactice în Bielorusia.
Lidera opoziţiei în exil din Bielorusia, Svetlana Tihanovskaia, a condamnat pactul de securitate dintre Rusia şi Bielorusia ca parte a eforturilor Moscovei de a întări controlul asupra ţării.
„Vizita lui Putin la Minsk nu este despre securitate, ci despre întărirea controlului Rusiei asupra ţării noastre. Desfăşurarea de noi arme şi utilizarea Bielorusiei ca pion în ambiţiile sale imperiale ne ameninţă pe toţi”, a declarat ea.