Putin ordonă mărirea efectivelor armatei ruse. Vrea ca Rusia să devină a doua forţă militară globală după China

Armata rusă (Captură ecran)
Redacţia
17.09.2024

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni ca efectivele normale ale armatei ruse să fie mărite cu 180.000 de militari, ajungând la 1,5 milioane de militari activi, o măsură care ar face-o a doua ca mărime din lume, după cea a Chinei, informează Reuters.

Sursa citată afirmă că liderul de la Moscova a dat ordin, printr-un decret publicat pe site-ul web al Kremlinului, ca dimensiunea generală a forţelor armate să fie mărită la 2,38 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane ar trebui să fie militari activi.

Potrivit datelor Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), un important grup de reflecţie militară, o astfel de creştere ar face ca Rusia să devanseze Statele Unite şi India în ceea ce priveşte numărul de soldaţi de luptă activi pe care îi are la dispoziţie şi să fie a doua după China ca mărime. IISS afirmă că Beijingul are puţin peste 2 milioane de militari activi.

Aceasta este a treia oară când Putin ordonă marirea efectivelor armatei de la începutul invaziei pe scara largă din Ucraina, în februarie 2022, şi are loc în contextul în care forţele ruse avansează în estul Ucrainei pe părţi ale unei linii de front vaste de 1.000 km şi încearcă să elimine forţele ucrainene din regiunea rusă Kursk.

Deşi Rusia are o populaţie de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei şi a reuşit să recruteze voluntari cu contracte profitabile pentru a lupta în Ucraina, a suferit - la fel ca forţele Kievului - pierderi grele pe câmpul de luptă şi nu există niciun semn că războiul se va încheia prea curând.

Ambele părţi spun că mărimea exactă a pierderilor lor este un secret militar.

Potrivit preşedintelui comisiei de apărare din camera inferioară a parlamentului rus, Andrei Kartapolov, creşterea numărului de trupe active face parte dintr-un plan de revizuire a forţelor armate şi de creştere treptată a dimensiunii acestora pentru a se potrivi cu ceea ce el a descris ca fiind situaţia internaţională actuală şi comportamentul „foştilor noştri parteneri străini”.

„De exemplu, acum trebuie să formăm noi structuri şi unităţi militare pentru a asigura securitatea în nord-vestul (Rusiei), deoarece Finlanda, cu care avem graniţă, a aderat la blocul NATO. Şi pentru a realiza acest proces, trebuie să mărim numărul de trupe”, a declarat Kartapolov pentru Parlamentskaya Gazeta, ziarul intern al parlamentului rus.

A TREIA CREŞTERE DIN 2022

Începând din 2022, Vladimir Putin ordonase anterior două creşteri oficiale ale numărului de trupe de luptă - cu 137.000 şi, respectiv, 170.000.

În plus, Rusia a mobilizat peste 300.000 de soldaţi în septembrie şi octombrie 2022, într-un exerciţiu care a determinat zeci de mii de bărbaţi în vârstă de încorporare să fugă din ţară.

Cu toate acestea, Kremlinul a declarat că deocamdată nu este prevăzută nicio nouă mobilizare şi că ideea este de a continua să se bazeze pe voluntarii care se înscriu pentru a lupta în Ucraina.

Dara Massicot, expert în armata rusă la think tank-ul Carnegie Endowment for Internaţional Peace, s-a întrebat dacă Moscova este pregătită să plătească factura pentru creşterea numărului de militari activi.

„Există modalităţi de a dota o forţă permanentă de 1,5 milioane, dar Kremlinul nu le va considera adecvate dacă se luptă cu adevărat cu ceea ce necesită acest lucru. Sunt cu adevărat capabili să crească bugetul apărării pentru a susţine achiziţiile ŞI această cerinţă?”, a scris Massicot pe X.

Massicot, care a publicat un raport privind eforturile Rusiei de a-şi regenera armata, a declarat că Moscova ar putea lua decizia nepopulară şi dificilă de a extinde dimensiunea recrutării sau de a schimba legea pentru a permite mai multor femei să lucreze în armată pentru a atinge un astfel de obiectiv.

„Căutaţi semne că aceasta este o iniţiativă reală de recrutare şi extindere, şi nu un fel de spectacol pentru a-i intimida pe alţii. Metoda actuală de voluntariat funcţionează, dar are tensiuni. Această (extindere) înseamnă mai multe cheltuieli sau mai mult stres”, a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor