Navalnîi convocat din nou la poliţie, la o zi după eliberarea din închisoare

Alexei Navalni.
Alexei Navalni. (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a fost convocat la poliţie la doar o zi după eliberarea sa din închisoare, unde a petrecut 50 de zile. Este posibil ca Navalnîi - un critic vocal al Kremlinului - să se confrunte cu o nouă acuzaţie penală.

Navalnîi a scris pe Twitter că s-a prezentat, luni, la o secţie de poliţie din Moscova, după ce investigatorii l-au informat pe avocatul său că liderul opoziţiei ar putea fi acuzat de calomnie într-un caz din 2016, potrivit RFE/RL.

De asemenea, Navalnîi a menţionat că el şi avocatul său au stat câteva minute la secţia de poliţie, unde a fost informat în legătură cu acuzaţia ce ar putea fi formulată împotriva sa, deşi nu a fost acuzat pe moment.

Într-un mesaj video postat pe un blog, Navalnîi a susţinut că este posibil ca acuzaţia de calomnie să aibă legătură cu un caz iniţiat în urmă cu doi ani de Pavel Karpov, un fost investigator al poliţiei.

Într-un raport publicat pe Internet în 2016, organizaţia investigativă a lui Navalnîi l-a acuzat pe Karpov de implicare în moartea lui Serghei Magniţki, un avocat care în 2007 a dezvăluit ceea ce a susţinut a fi o schemă masivă de fraudare a statului cu 230 milioane de dolari.

Magniţki, care a fost închis şi acuzat de aceleaşi infracţiuni pe care le-a descoperit el, a murit în 2009 într-o închisoare din Moscova după ce i s-a refuzat accesul la tratamente medicale şi a fost tratat într-un mod pe care activiştii de drepturile omului îl echivalează cu tortura.

Moartea lui Magniţki a dus la adoptarea unei legi americane în 2012, cunoscută sub numele de Legea Magniţki, care a impus sancţiuni împotriva multor oficiali şi ofiţeri de aplicare a legii din Rusia, inclusiv Karpov, lucru care a înfuriat Kremlinul.

În cazul în care va fi acuzat şi condamnat, Navalnîi ar putea fi obligat să presteze până la 480 de ore de muncă în folosul comunităţii, fără a fi închis în spatele gratiilor.

Somaţia poliţiei a fost făcută la o zi după ce Navalnîi a petrecut 50 de zile în închisoare pentru organizarea unor proteste antiguvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe