Putin ameninţă Finlanda şi se pregăteşte pentru un potenţial război cu NATO, avertizează un grup de reflecţie
Vladimir Putin se pregăteşte pentru posibilitatea unui "război convenţional pe scară largă" cu NATO, potrivit unui important grup de reflecţie, după ce a deplasat trupe spre graniţa de nord-vest a Rusiei şi a lansat o ameninţare voalată la adresa Finlandei, noul membru al alianţei, informează publicaţia britanică Independent.
Potrivit sursei citate, Rusia a confirmat că îşi consolidează unităţile militare din nord-vest, unde are graniţe cu Finlanda, Estonia şi Letonia, şi a format o nouă zonă militară - Districtul militar Leningrad (LMD) - ca urmare a deciziei Finlandei de a se alătura NATO în aprilie.
Într-un interviu prelungit acordat duminică postului de televiziune de stat rus Rossiya 1, Vladimir Putin a declarat că acum "vor exista probleme cu Finlanda şi a acuzat alţi membri NATO că au 'târât' Helsinki în alianţă".
Finlanda a declarat că nu a avut de ales decât să pună capăt unor decenii de neutralitate ca urmare a deciziei Rusiei de a invada Ucraina.
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) a declarat duminică, într-un raport de actualizare, că modul în care armata rusă se restructurează şi se extinde în nord-vest sugerează că se pregăteşte pentru un "potenţial viitor război convenţional pe scară largă împotriva NATO".
Institutul a afirmat că interviul acordat de liderul de la Kremlin la televiziunea de stat a fost un indiciu al "intenţiilor ostile" ale Moscovei faţă de alianţă şi reprezintă o "ameninţare credibilă şi costisitoare la adresa securităţii occidentale".
La începutul acestei luni, Joe Biden a îndemnat Congresul SUA să aprobe mai multe fonduri de urgenţă pentru Ucraina, avertizând Washingtonul că "dacă Putin cucereşte Ucraina, nu se va opri acolo" şi va continua să atace ţările NATO, ceea ce va duce la "trupe americane care se vor lupta cu trupe ruseşti".
Putin a răspuns direct avertismentului lui Biden, afirmând că Rusia nu are "niciun interes" să lupte împotriva NATO.
"Este un nonsens total - şi cred că preşedintele Biden înţelege acest lucru", a declarat Putin.
Doar că Vladimir Putin a folosit aceeaşi retorică şi înainte de a lansa invazia asupra Ucrainei, negând că Rusia ar avea vreo astfel de intenţie, pentru ca, ulterior, la 24 februarie, în urma cu aproape 2 ani, liderul rus a ordonat ca zeci de mii de soldaţi să atace ţara vecină.
Războiul dintre Rusia şi Ucraina este pe cale să intre în cea de-a 23-a lună şi a provocat cea mai adâncă ruptură între Moscova şi Occident din 1962 încoace. Putin a minimalizat în mod constant războiul numindu-l mai mereu drept "operaţiune militară specială", în timp ce SUA avertizează că acesta a crescut dramatic pericolele unei confruntări directe între NATO şi Rusia şi a începerii unui al treilea război mondial.
În timp ce progresele pe câmpul de luptă au fost destul de statice în ultimele luni, Rusia continuă să lanseze atacuri concertate, iar Ucraina imploră aliaţii occidentali, în special SUA, să nu-i taie accesul la livrările de arme, muniţii şi alte ajutoare militare.