Putin afirmă că Rusia este aproape de a crea vaccinuri împotriva cancerului

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Alexander Nemenov/Pool/AFP via Getty Images *)
D.B.
15.02.2024

Vladimir Putin a declarat, miercuri, că oamenii de ştiinţă ruşi sunt aproape de a crea vaccinuri împotriva cancerului care ar putea fi disponibile în curând pentru pacienţi, potrivit Reuters.

Liderul de la Kremlin a afirmat în comentarii televizate că "am ajuns foarte aproape de crearea aşa-numitelor vaccinuri împotriva cancerului şi a medicamentelor imunomodulatoare de nouă generaţie".

"Sper că, în curând, acestea vor fi utilizate în mod eficient ca metode de terapie individuală", a adăugat el, vorbind la un forum, la Moscova, privind tehnologiile viitorului.

Putin nu a precizat ce tipuri de cancer vor viza vaccinurile propuse şi nici cum.

O serie de ţări şi companii lucrează la dezvoltarea de vaccinuri împotriva cancerului. Anul trecut, Guvernul britanic a semnat un acord cu BioNTech, cu sediul în Germania, pentru a lansa studii clinice care să ofere "tratamente personalizate împotriva cancerului", cu scopul de a ajunge la 10.000 de pacienţi până în 2030.

Companiile farmaceutice Moderna şi Merck & Co dezvoltă un vaccin experimental împotriva cancerului care, conform unui studiu aflat la jumătatea stadiului de dezvoltare, a arătat că reduce la jumătate şansele de recidivă sau de deces în cazul melanomului - cel mai mortal cancer de piele - după trei ani de tratament.

În prezent există şase vaccinuri autorizate împotriva papilomavirusului uman (HPV), care provoacă numeroase tipuri de cancer, inclusiv cancerul de col uterin, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi vaccinuri împotriva hepatitei B (VHB), care poate duce la cancer hepatic.

În timpul pandemiei de coronavirus, Rusia a dezvoltat propriul vaccin, Sputnik V, împotriva COVID-19 şi l-a vândut mai multor ţări, deşi pe plan intern s-a lovit de reticenţa populaţiei de a se vaccina.

Putin însuşi a declarat că s-a vaccinat cu Sputnik V, în încercarea de a asigura populaţia de eficacitatea şi siguranţa acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor