Putin afirmă că Rusia ar putea lovi „centrele decizionale” de la Kiev cu noua rachetă Oreşnik
Rusia ar putea folosi noua sa rachetă hipersonică Oreşnik pentru a ataca „centrele decizionale” de la Kiev, ca răspuns la lansarea de către Ucraina a unor rachete occidentale către teritoriul rus, a declarat joi preşedintele Vladimir Putin, potrivit Reuters.
Rusia nu a lovit până în prezent ministerele, parlamentul sau biroul preşedintelui ucrainean în cursul celor 33 de luni de război.
Kievul este puternic protejat de apărarea aeriană, dar Putin spune că racheta Oreşnik, pe care Rusia a tras-o pentru prima dată asupra unui oraş ucrainean săptămâna trecută, este imposibil de interceptat - o afirmaţie primită cu scepticism de experţii occidentali.
„Desigur, vom răspunde atacurilor continue asupra teritoriului rus cu rachete cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală, aşa cum s-a spus deja, inclusiv prin posibila continuare a testării Oreşnik în condiţii de luptă, aşa cum s-a făcut pe 21 noiembrie”, le-a spus Putin liderilor unei alianţe de securitate a ţărilor ex-sovietice la un summit în Kazahstan.
„În prezent, Ministerul Apărării şi Statul Major General selectează ţinte de lovit pe teritoriul ucrainean. Acestea ar putea fi instalaţii militare, întreprinderi de apărare şi industriale sau centre decizionale din Kiev”, a spus el.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat „promovarea” de către Putin a noii rachete ruseşti, considerând-o o tactică de a perturba încercările de a pune capăt războiului, în special de către preşedintele ales al SUA, Donald Trump.
„El nu caută să pună capăt acestui război. Mai mult, Putin vrea să-i împiedice pe alţii să pună capăt războiului. El poate continua să-şi mânuiască Oreşnik-ul doar pentru a zădărnici eforturile preşedintelui Trump care vor urma cu siguranţă după inaugurarea sa. Putin vrea să escaladeze situaţia într-o asemenea măsură, astfel încât încercările preşedintelui Trump să eşueze. Astfel încât el să nu poată pune capăt războiului”, a declarat Zelenski în discursul său video de seară.
Putin a declarat că un atac masiv rusesc nocturn asupra Ucrainei a fost, de asemenea, un răspuns la utilizarea de către Kiev a rachetelor balistice americane ATACMS.
Zelenski a declarat că Rusia a folosit rachete de croazieră cu muniţie cu dispersie în atac, care a întrerupt alimentarea cu energie electrică a mai mult de 1 milion de persoane, ceea ce el a numit-o „escaladare josnică”.
Zelenski a mai spus că discută cu liderii occidentali, inclusiv cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, premierul britanic Keir Starmer şi cancelarul german Olaf Scholz, pentru a concepe un răspuns la „încercarea Rusiei de a face situaţia mai insuportabilă şi de a prelungi războiul”.
Ucraina şi rachetele occidentale
Rusia afirmă că Ucraina a lansat ATACMS în vestul Rusiei pentru prima dată la 19 noiembrie, ceea ce a determinat-o să răspundă două zile mai târziu prin lansarea Oreşnik, o nouă rachetă cu rază intermediară de acţiune, în oraşul ucrainean Dnipro.
De atunci, Rusia susţine că Ucraina a lansat mai multe ATACMS asupra regiunii sale Kursk pe 23 şi 25 noiembrie şi a lovit Rusia şi cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow, după ce Statele Unite şi Marea Britanie au convenit pentru prima dată să permită Kievului să lovească în interiorul teritoriului rus cu aceste arme.
Putin a reiterat în comentariile sale la summit că acest lucru, din punctul de vedere al Moscovei, înseamnă „implicarea directă” a Occidentului într-un conflict armat cu Rusia.
Putin a declarat că producţia Rusiei de sisteme avansate de rachete o depăşeşte de 10 ori pe cea a alianţei militare NATO şi că Moscova intenţionează să crească producţia.
El a declarat că Rusia are „mai multe” rachete Oreşnik gata de utilizare - în concordanţă cu comentariile oficialilor militari americani de săptămâna trecută, potrivit cărora noua rachetă era experimentală şi Rusia deţine probabil doar o mână de astfel de rachete.
Putin, pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână, s-a lăudat că Oreşnik este comparabilă cu o armă nucleară în ceea ce priveşte puterea sa de distrugere şi că va atomiza totul în punctul de impact - dar a spus că nu va transporta un focos nuclear sau nu va răspândi contaminare radioactivă.
Experţii occidentali în securitate afirmă că racheta, ca multe altele din arsenalul Rusiei, ar putea fi echipată cu un focos nuclear.
Ucraina a declarat că racheta Oreşnik lansată la 21 noiembrie a atins o viteză maximă de 13.600 km/h, dar sursele au declarat că aceasta transporta focoase fictive, nu explozibili reali.
Tensiunile dintre părţile beligerante au crescut brusc odată cu schimburile de rachete, iar Putin a actualizat săptămâna trecută doctrina nucleară a Rusiei pentru a extinde lista scenariilor care ar putea determina Rusia să lanseze o armă nucleară.
Dar cinci surse familiare cu serviciile secrete americane au declarat că decizia SUA de a permite Ucrainei să tragă cu arme americane mai adânc în Rusia nu a crescut riscul unui atac nuclear - un lucru pe care l-au declarat încă puţin probabil.