Prună, despre efectele "taxei de solidaritate": Noul cost va fi transferat în preţul produselor oferite românilor

Cristina Prună, deputat USR.
Cristina Prună, deputat USR. (Facebook)

Deputata USR Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, critică dur ideea introducerii aşa-zisei taxe de solidaritate dorite de PSD şi UDMR.

În condiţiile în care social-democraţii şi UDMR vor să taxeze cu 1% din cifra de afaceri companiile cu cifra de afaceri de peste 100 milioane de euro anual, Prună susţine că o astfel de măsură se va repercuta negativ asupra populaţiei.

Redăm poziţia deputatei:

"Nici nu a revenit PSD bine la guvernare şi deja se discută despre introducerea de noi taxe.

La finalul anului 2018, guvernarea PSD introducea o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor telecom şi a celor din energie. Rezultatul?

Facturile au luat-o în sus. Până la urmă măsura a fost eliminată.

Acum se dezbate introducerea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru companiile care înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 100 de milioane de euro.

Este o nouă măsură de ”sprijin” a companiilor care au şi aşa de înfruntat numeroase provocări economice în această perioadă pandemică. Multe companii vizate de o astfel de taxare este de aşteptat să transfere noul cost suplimentar în preţul produselor oferite consumatorilor români, deci deciziile politice ale acestei guvernări tot asupra lor se vor răsfrânge.

Pentru altele situaţia este şi mai dramatică. Azomureş a suspendat producţia de îngrăşăminte în această perioadă pe fondul creşterii preţurilor la gaze naturale şi la energie. Compania se luptă să supravieţuiască în această perioadă dificilă. Nu mai spun că oprirea producţiei va însemna automat preţuri mai mari pentru îngrăşăminte, ceea ce se va răsfrânge asupra fermierilor români şi, mai apoi asupra preţurilor pe care le vom plăti pe alimente. Noua taxă gândită de PSD ar urma să i se aplice şi ei pentru că depăşeşte pragul de 100 de milioane de euro al cifrei de afaceri. Nu numai că nu primeşte sprijin, dar i se mai pune în mod artificial o povară suplimentară.

Simplele dezbateri despre introducerea noii taxe denotă o viziune îngustă a celor care o promovează despre viitorul României şi o lipsă crasă de înţelegere a funcţionării economiei.

USR a propus un proiect de lege prin care companiilor să li se acorde credit fiscal în cuantumul a 50% din creşterea preţului la energie şi gaze, adică să nu mai plătească taxe la stat în cuantumul acelor pierderi. Parlamentarii ar trebui să nu voteze în funcţie de culoarea politică şi să se gândească la binele acestei ţări.", scrie Prună pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne