Protestele sătenilor au oprit demolările din estul Chinei

Clădirea unui  sătean a fost demolată după ce a fost declarată "ilegală" de către secretarul local al PCC.
Clădirea unui  sătean a fost demolată după ce a fost declarată "ilegală" de către secretarul local al PCC. (NTDTV Screenshot)

Peste o mie de săteni au luptat cu îndârjire şi au împiedicat în cele din urmă o echipă de demolare a guvernului local să distrugă ceea ce acesta susţinea că sunt "clădiri ilegale", în comuna Wangli, oraşul Wenzhou, de pe coasta de est a Chinei.

Guvernul judeţului a început să demoleze clădirile de la sfârşitul lunii aprilie, potrivit Cangnan-County News. Există aproximativ 500 - 700 de uzine de regenerare a bumbacului în Wangli, iar peste 50 de mori de bumbac au fost identificate drept "clădirile ilegale", fiind programate pentru primul val de demolare.

Sătenii din Wangli au circulat mesaje online, în care îl critică pe secretarul local de partid, Chen Derong, pentru ordinul său de a dărâma fabricile de bumbac. Potrivit Chinanews.com, Chen Derong a plănuit să crească oferta de terenuri şi, astfel, să reducă preţurile caselor.

O clădire mică, cu două etaje, situată în comuna Wangli, a fost identificată ca o "construcţie ilegală" de guvernul local şi dărâmată în dimineaţa zilei de 18 mai. Demolarea a fost confirmată de un ofiţer al poliţiei civile din Wangli, care a vorbit cu televiziune NTD prin telefon.

"Datorită demolării, a izbucnit o ceartă ", a spus el.

Cu câteva zile înainte, guvernul local ar fi susţinut că dacă sătenii îndrăznesc să împiedice demolarea, vor fi bătuţi. Un sătean a relatat pentru televiziunea NTD că echipa de demolare a guvernului local cuprindea sute de oameni, inclusiv poliţişti, poliţişti anti-revoltă, funcţionari ai managementului urban, şi oficiali de la cadastru.

"M-am dus acasă la prânz", a afirmat săteanul. "Mi s-a spus că a izbucnit o luptă şi că cinci sau şase persoane au fost arestate."

În pozele încărcate online pot fi văzuţi mai mulţi localnici răniţi, alături de o mulţime de săteni care aruncă cu pietre şi cărămizi în maşinile de poliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe