Hu Jintao se ocupă de problema viitorului lider al Comitetului Permanent

Hu Jintao, preşedintele Chinei
Hu Jintao, preşedintele Chinei (Prakash Singh / AFP / Getty Images)

Alegerea de noi membri pentru puternicul Comitet Permanent al Biroului Politic al Chinei, ce se va finaliza odată cu cel de-al XVIII-lea Congres al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) din această toamnă, se desfăşoară încă de pe acum.

Şapte dintre cele nouă locuri din Comitetului Permanent al Biroului Politic, care conduce ţara, sunt puse la bătaie. Din pricina scandalului cu Bo Xilai, atât acesta, cât şi mentorul său, Zhou Yongkang, care trebuie să se retragă din Comitet, nu îşi mai pot exercita influenţa asupra Comitetului Permanent, în calitate de reprezentanţi ai facţiunii lui Jiang Zemin. Despre Zhou Yongkang, conducătorul, sau mai degrabă, fostul conducător al forţelor de securitate internă, se spune că este sub anchetă internă.

Observatorii spun că alegerea candidaţilor pentru cel de-al XVIII-lea Congres depinde acum, mai ales, de liderii Hu Jintao şi Wen Jiabao, care şi-au focalizat puterile pentru a desemna membrii principali pentru conducerea Comitetului Permanent.

Doi posibili candidaţi sunt Ling Jihua, membru în cabinetul lui Hu Jintao, şi Hu Chunhua, prim-secretar al Comitetului Central din cadrul Ligii Tineretului Comunist.

Ling Jihua

În septembrie 2007, Ling Jihua a fost desemnat lider de department al Biroului Central de Administraţie, devenind în mod oficial primul director de personal din cabinetul lui Hu Jintao, preluând conducerea centrului nevralgic al biroului administrativ al Partidului Comunist.

Conform unor reportaje, Ling s-a aflat în apropierea postului de conducere al lui Hu încă de acum câteva decenii. În recentele vizite ale lui Hu în străinătate, Ling l-a însoţit. Acesta era de asemenea pe lista de membri ce trebuiau să participe la întâlnirile şi activităţile importante ale lui Hu.

După ce scandalul cu Bo Xilai începuse să ia amploare în Chongqing, Ling a urmat directivele lui Hu Jintao de a pune în aplicare înlăturarea lui Bo din cadrul biroului. La ordinele lui Ling, Bo a fost reţinut la Beidaihe. Când Bo a fost condamnat, Ling era de faţă.

Candidaţii pentru Comitetul Central au fost de multă vreme aleşi ca urmare a relaţiilor lor apropiate cu oficiali cu vechime din Partidul Comunist. Prin urmare, analiştii presupun că Hu Jintao are mare încredere în Ling Jihua.

O seamă de publicaţii chinezeşti de peste hotare au citat surse ce afirmau că Ling nu este doar cel mai de încredere secretar al lui Hu, ci are de asemenea o relaţie personală cu acesta. În situaţia politică curentă, orice relaţie privată între Hu şi Ling ar fi o problemă de interes naţional. Aşadar, fie că este vorba despre o chestiune familială sau despre una de stat, responsabilitatea lui Ling de a-l sprijini pe Hu în afacerile sale vine pe primul plan. Conform raţiunilor cercurilor politice din China, Ling este marioneta lui Hu.

Înainte de deschiderea celui de-al XVI-lea Congres din 2002, Zeng Qinghong fusese desemnat Secretar al Comitetului Central, postul alternativ de atunci ce aparţinea Comitetului Permanent.

Mulţi oameni se îndoiesc în privinţa calificării lui Ling Jihua de a deveni lider, din cauza lipsei de experienţă. Însă, unii analişti sunt de părere că experienţa este o problemă ce apare numai la nivelul intermediar al structurii de putere. La cel mai înalt nivel, dinamica puterii dintre diversele facţiuni reprezintă factorul decisiv.

Când Ling a intrat în cercul Comitetului Permanent, nu i-a fost acordat titlul de “membru de alternativă”. Prin urmare, problema lipsei de experienţă nu este una cheie în cazul lui Ling. Atât timp cât Hu Jintao poate înlătura obstacolele punctelor de vedere ale opoziţiei, nu vor exista probleme.

Hu Chunhua

Hu Chunhua, cunoscut şi sub numele de “micul Hu Jintao”, este secretar al Comitetului de Partid din Regiunea Autonomă Mongolă. Se spune că Hu este cel mai important contracandidat al lui Ling Jihua şi, conform analiştilor din China, va deveni probabil unul dintre membri principali ai generaţiei a VI-a de lideri.

Hu Chunhua a lucrat în Liga Comunistă a Tineretului în Tibet şi în Regiunea Autonomă Mongolă, fiind de asemenea implicat în dezvoltarea economică a resurselor, de pe atunci, când avea funcţia respectivă. Experienţa îi oferă un avantaj în competiţia pentru a deveni lider.

În noiembrie 2006, când Hu Chunhua a preluat postul de lider al Comitetului Central al Ligii Tineretului, se vorbea în mass-media că educaţia specială a lui Hu Chunhua l-a transformat într-un candidat în cadrul succesiunii de putere dintre generaţii de la “prinţişor” la membru al Ligii Tineretului.

Însă Hu Chunhua a devenit o ţintă a criticilor odată cu activitatea sa ca guvernator de provincie, în timpul mai multor evenimente tragice, inclusiv un dezastru de mină şi scandalul cu laptele toxic Sanlu, făcându-l să-şi piardă imaginea în cercul suprem de putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe