Protestele din Brazilia continuă. Camionangii au blocat străzile

Protestele din Brazilia continuă.
Protestele din Brazilia continuă. (TASSO MARCELO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
02.07.2013

"Este important faptul că există o consultare populară, astfel încât să condiţioneze reformele politice pe care ne-am propus le facem", a declarat reporterilor prezenţi, preşedintele Dilma Rousseff, în cadrul unei reuniuni a guvernului, la sfârşitul unei alte zile de proteste care continuă să agite Brazilia, informează marţi agenţia MISNA.

Marţi, Guvernul va trimite la Congres propunerea sa pentru o consultare, "indicând, în general, punctele pe care le considerăm importante," a adăugat preşedintele Dilma, precizând două dintre acestea sunt finanţarea campaniilor electorale şi sistemul de vot.

Reforma politică, paralizată
de 15 ani în Congres, este una dintre cauzele susţinute de valul de proteste care au început la 10 iunie, după anunţarea unei creşteri a tarifelor transportului public din Sao Paulo şi Rio de Janeiro, care apoi s-a extins la alte zeci de oraşe, fapt ce a declanşat o nemulţumire generală.

Corupţia, sumele enorme de bani cheltuite pentru cupele
internaţionale de fotbal, calitatea slabă a serviciilor de bază, atunci când acestea sunt disponibile, precum şi neîncrederea în clasa politică au alimentat o mişcare la care s-au unit în ultimele zile şi camionangii. Aceştia au blocat străzile din Sao Paulo şi Minas Gerais: Uniunea Conducătorilor Auto cere o reducere a preţului carburanţilor şi taxelor, ameninţând cu blocarea pentru 72 de ore a străzilor din cele două localităţi, care sunt cele mai populate şi mai importante pentru producţia din Brazilia.

Rousseff are ca scop obţinerea unei reforme în timp pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare şi regionale din 2014. În 20 de zile de protest, popularitatea preşedintelui a scăzut de la 57% la 30%, potrivit unui studiu realizat de institutul Datafolha.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor