Protestele din Brazilia polarizează vedetele fotbalului din ţară

Fostul fotbalist Romario de Souza Farias, câştigător cu Selecao al Cupei Mondiale în 1994. AFP PHOTO ANTONIO SCORZA
Fostul fotbalist Romario de Souza Farias, câştigător cu Selecao al Cupei Mondiale în 1994. AFP PHOTO ANTONIO SCORZA (ANTONIO SCORZA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.06.2013

Legendarul Pele condamnă protestele, în timp ce Romario, care le sprijină, i-a lansat acuzaţii dure. Neymar şi Ronaldo au intrat şi ei în dispută postând mesaje pe Twitter în favoarea protestarilor, notează vineri ziarul ABC.

'Când tace, Pele este un poet', a fost propoziţia care a devenită virală în mesajele schimbate pe reţelele de socializare la adresa lui Edson Arantes do Nascimento, Pelé, după ce acesta le-a cerut manifestanţilor să pună capăt protestelor şi să susţină selecţionata de fotbal a ţării la Cupa Confederaţiilor.

Afirmaţia îi aparţine lui Romario de Souza Faria, cunoscut ca Romario, care s-a plasat în fruntea criticilor lansate împotriva Regelui Fotbalului.

'Să uităm toate această emoţie care tulbură azi Brazilia, toate aceste proteste, şi să ne amintim că echipa braziliană este ţara şi sângele nostru', declarase Pele, îmbrăcat în tricoul selecţionatei, într-o imagine video difuzată pe Internet.

Iar Romario a răspuns: 'Îi înţeleg pe cei care protestează, în această ţară este nevoie de mai multă seriozitate politică şi de sensibilitate socială'.

Acest schimb de replici vine într-un moment istoric pentru Brazilia, când sute de mii de persoane au ieşit pe stradă pentru a protesta împotriva cheltuielilor exagerate pentru marile evenimente sportive, în curs de desfăşurare, sau pentru Cupa Mondială din 2014, în timp ce serviciile sociale de bază sunt de proastă calitate.

O bună parte din ciocnirile cu poliţia au avut loc la porţile stadioanelor unde se desfăşoară partidele din cadrul Cupei Confederaţiilor, pentru că Brazilia, în loc să protesteze împotriva FMI, protestează împotriva FIFA, notează ziarul.

'Pelé nu înţelege nimic din ceea ce se întâmplă în ţară şi nu ar trebui să vorbească prostii', a declarat fostul atacant Romario, care între timp a devenit deputat federal, într-un interviu acordat jurnaliştilor sportivi preluat de reţelele de socializare şi care a primit mii de vizualizări într-o singură zi.

Romario şi-a cerut scuze că l-a citat din nou pe Pele, dar a spus că este de datoria lui ca deputat federal să-i spună să se abţină de la comentarii. Fostul campion mondial a insinuat inclusiv că Pelé a luat probabil bani mulţi de la FIFA pentru a face astfel de declaraţii.

Pelé s-a grăbit să-şi ceară scuze pentru a evita ca imaginea lui să fie şi mai mult afectată, asigurând că sprijină deplin protestele: 'Vă rog să nu mă înţelegeţi greşit. Sunt în favoarea acestei mişcări pentru dreptate în Brazilia. Am cerut doar ca toată lumea să sprijine selecţionata noastră de fotbal', a rectificat el.

Dar lumea fotbalului deja s-a polarizat: noua vedetă a momentului, Neymar, a primit mii de vizualizări pentru postările sale în favoarea protestelor. 'Ies pe stadion inspirat de aceste mobilizări', a scris noul idolul pe contul său de Instagram.

Şi Ronaldo s-a implicat în discuţie: 'Cupa este o oportunitate incredibilă pentru ţară, pentru a atrage turismul şi investiţiile, dar trebuie să se investească mai mult pentru cheltuielile sociale', a subliniat el, într-un comentariu mai echilibrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor