Protestele cauzate de lipsa apei din Iran devin violente după ce forţele de ordine intervin brutal

Secetă
Secetă (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)
A.P.
28.11.2021

Mii de iranieni au continuat să protesteze în Isfahan, al treilea oraş ca mărime din Iran, împotriva neglijenţei autorităţilor faţă de o criză majoră a apei.

Manifestaţiile au escaladat, vineri, când poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, împrăştiind cu brutalitate protestatarii. Demonstraţiile au loc în albia uscată a unui râu major al regiunii.

Râul Zayandeh Rud a secat după ce guvernul a decis ca apa să fie direcţionată spre unele uzine care aparţin Gărzilor Revoluţionare, transmite Fox News.

Unele demonstraţii au devenit violente în momentul în care protestatarii au început să arunce cu pietre în poliţie. Pe unele materiale devenite virale apar manifestanţi răniţi în urma confruntărilor cu forţele guvernamentale, sau împuşcaţi cu alice.

Citiți și Protest major în Iran pe fondul penuriei de apă

Localnicii au cerut despăgubiri pentru pierderile suferite în zonele afectate de secetă. Sute de mii de fermieri din zonă au fost afectaţi de lipsa apei.

Consiliul Suprem al Apelor din Iran a aprobat un plan în nouă puncte care presupunea revigorarea zonei, dar planul nu a fost implementat complet, potrivit Al Jazeera.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a întâlnit cu experţi în probleme de mediu, în timp ce vicepreşedintele Mohammad Mokhber le-a transmis protestatarilor că administraţia urmăreşte „serios” problema.

Organizaţia Meteorologică din Iran a comunicat că aproximativ 97% din ţară se confruntă acum cu diferite grade de secetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor