Protest major în Iran pe fondul penuriei de apă

Secetă.
Secetă. (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)

Proteste în masă ce au loc rareori au lovit un mare oraş din centrul Iranului, săptămâna trecută, fiind cauzate de penuria de apă şi probleme economice permanente, ceea ce creează rapid o criză umanitară, pe măsură ce fermierii îşi pierd recoltele.

Mii de oameni s-au adunat în centrul Isfahanului revoltaţi de gestionarea proastă a situaţiei apei în regiune, întrucât guvernul a permis ca un râu important să sece complet. „Înregistrări difuzate de televiziunea de stat şi zeci de videoclipuri care circulau vineri pe reţelele de socializare au arătat o mulţime de fermieri şi săteni stând pe o fâşie uriaşă de pământ, unde curgea odinioară principalul râu Zayandeh Rud, lângă emblematicul Pod Khaju din provincia Isfahan”, relatează Al Jazeera.

Lipsa resurselor - care în ultimul timp a inclus şi benzina, după ce luna trecută un atac cibernetic major a perturbat programul naţional de subvenţie a combustibilului, oprind literalmente benzinăriile mai multe zile (incidentul a fost atribuit pe scară largă Israelului) - a alimentat proteste sporadice anul trecut, generând pene de curent, deoarece reţeaua electrică a devenit şi ea supraîncărcată în oraşele mari.

Actualele proteste din Isfahan au avut loc pe parcursul săptămânii trecute, dar, vineri, la demonstraţii au participat mai mulţi protestatari decât de obicei, lucru care a atras atenţia presei internaţionale. Isfahan este al treilea oraş ca mărime al ţării.

Oficialii iranieni sunt acum presaţi să găsească o soluţie pentru lipsa de apă din regiune. „Râul important s-a confruntat cu deficit de apă şi secetă în ultima perioadă, iar fermierii au protestat, de-a lungul anilor, faţă de lipsa preocupării manifestate de autorităţi. Cu toate acestea, oficialii nu au găsit încă o soluţie durabilă pentru această problemă”, notează Al Jazeera.

Majoritatea provinciilor din Republica Islamică au trecut prin ani de secetă, iar recentele probleme energetice - exacerbate de sancţiunile impuse de SUA, care în unele cazuri au paralizat capacitatea tehnicienilor de a înlocui rapid componentele reţelei - au crescut resentimentele oamenilor faţă de guvernul de la Teheran.

Multe dintre clădirile moderne înalte ale Iranului nu sunt cu rezilienţă termică, astfel încât rezidenţii trăiesc într-o atmosferă înăbuşitoare vara.

Dar problema accesului la apă, în special în centrul şi sudul Iranului, rămâne o problemă majoră.

„Precipitaţiile au scăzut cu aproape 50% în ultimul an, astfel încât barajele au stocuri de apă minime”, a subliniat un raport Associated Press din vara trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură