Georgia: proteste. Guvernul vrea să închidă un post TV

Protest în capitala georgiană Tbilisi pentru susţinerea reţelei de televiziune Rustavi 2, 19 februarie 2017.
Protest în capitala georgiană Tbilisi pentru susţinerea reţelei de televiziune Rustavi 2, 19 februarie 2017. (Captură Foto)

Mulţimi mari de oameni au umplut duminică principalul bulevard în capitala georgiană Tbilisi pentru a-şi manifesta sprijinul pentru reţeaua de televiziune independentă şi pro-opoziţie Rustavi 2, care ar putea fi transferată înapoi fostului său proprietar, Kibar Khalvaşi, o persoană apropiată de guvern.

Rustavi 2 susţine că guvernul încearcă să preia controlul prin fostul său proprietar, care a vândut un pachet majoritar de acţiuni al reţelei în urmă cu aproximativ 10 ani, dar acum încearcă să îl câştige înapoi printr-un proces.

Khalvaşi, un miliardar în vârstă de 54 de ani, susţine că a fost forţat să îşi vândă partea substanţială de acţiuni în timpul administraţiei fostului preşedinte Mihail Saakaşvili şi acum doreşte înapoi acele acţiuni. Cazul a ajuns la Curtea Supremă a Georgiei.

Manifestanţii au afişat bannere şi pancarte pentru a susţine reţeaua de televiziune şi pentru a denunţa presupusele intenţii ale guvernului acuzat de încălcarea libertăţii de exprimare.

“Astăzi ar trebui să fim uniţi şi să spunem guvernului că nu se poate atinge niciodată de libertatea de exprimare din această ţară”, a declarat Zaal Udumaşvili, director adjunct al reţelei de televiziune, adresându-se manifestanţilor în faţa clădirii Parlamentului, în centrul capitalei.

Rustavi 2 şi-a întrerupt transmisia vineri, mişcarea fiind descrisă de Udumaşvili ca “cea mai extremă formă de protest” împotriva atacului guvernului georgian asupra libertăţii mass media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe