Protestatarii din Bangladesh incendiază casa tatălui premierului destituit Sheikh Hasina

Mii de protestatari au incendiat casa liderului fondator al Bangladeshului, 5 februarie 2025 (X - screenshot)
Redacţia
07.02.2025

Mii de protestatari au incendiat casa liderului fondator al Bangladeshului, în timp ce fiica acestuia, fostă prim-ministră destituită, Sheikh Hasina, le-a cerut susţinătorilor săi să se opună guvernului interimar.

Potrivit unei ştiri Reuters, naţiunea sud-asiatică cu 170 de milioane de locuitori se confruntă cu conflicte politice de când Hasina a fost nevoită să fugă în India vecină în luna august, în urma unor săptămâni de proteste împotriva guvernării sale, în care au fost ucise peste 1.000 de persoane.

Mii de protestatari, unii înarmaţi cu bastoane, ciocane şi alte unelte, s-au adunat în jurul casei istorice şi al monumentului independenţei, în timp ce alţii au adus o macara şi un excavator pentru a demola clădirea miercuri târziu.

Demolarea a continuat şi joi, o mare parte din faţada casei fiind distrusă. Mai multe persoane au fost văzute intrând prin efracţie şi luând din interior obiecte din oţel şi lemn, precum şi cărţi.

Mitingul de protest a fost organizat în paralel cu un apel mai amplu, denumit „Procesiunea buldozerului”, pentru a întrerupe discursul online al lui Hasina programat pentru miercuri seara.

Protestatarii, mulţi aliniaţi grupului „Studenţii împotriva discriminării”, şi-au exprimat furia faţă de discursul lui Hasina, pe care l-au considerat o provocare la adresa guvernului interimar nou format.

Condus de laureatul premiului Nobel Muhammad Yunus, guvernul s-a străduit să menţină legea şi ordinea în timp ce protestele şi tulburările au continuat. Demonstranţii au atacat simboluri ale guvernului Hasina, inclusiv casa tatălui său, şeicul Mujibur Rahman, care a fost incendiată pentru prima dată în august.

Un simbol al înfiinţării ţării, casa este locul unde Mujibur Rahman a declarat independenţa Bangladeshului faţă de Pakistan în 1971. El şi cea mai mare parte a familiei sale au fost asasinaţi în casă în 1975. Hasina, care a supravieţuit atacului, a transformat clădirea într-un muzeu dedicat moştenirii tatălui său.

„Ei pot demola o clădire, dar nu şi istoria. Istoria îşi ia revanşa”, a declarat Hasina în discursul său de miercuri.

Ea a îndemnat poporul din Bangladesh să sfideze guvernul interimar, acuzându-l că a preluat puterea într-un mod neconstituţional.

Biroul de presă al lui Yunus a declarat că atacul protestatarilor asupra reşedinţei lui Mujibur Rahman a fost „neintenţionat şi nedorit”, numindu-l un răspuns la „comportamentul violent” al lui Hasina.

„Sheikh Hasina i-a insultat şi i-a umilit pe cei care s-au sacrificat în revolta din iulie. Sheikh Hasina a ameninţat să creeze instabilitate în ţară”, a afirmat aceasta într-o declaraţie.

Analiştii au declarat că cei care s-au ridicat împotriva lui Hasina anul trecut au rămas îngrijoraţi că mişcarea lor ar putea fi subminată dacă ea se întoarce şi partidul ei Awami League reînvie.

Puţine lucruri s-au schimbat în Bangladesh, în ciuda promisiunilor de reformă ale guvernului interimar, a declarat Shakil Ahmed, profesor asociat de guvernare şi politică la Universitatea Jahangirnagar.

Acesta a declarat că guvernul „gestionează doar politica, nu şi economia şi societatea”, chiar dacă recentele tulburări îşi au rădăcinile în greutăţile economice şi sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor