Protest în Valea Jiului. Sute de mineri blocaţi în subteran

Revoltaţi că lefurile le-au fost întârziate cu circa o săptămână, minerii s-au blocat în subteran şi refuză să iasă la suprafaţă până când banii lor vor intra în conturi.
Mineri ieşind din tură.
Mineri ieşind din tură. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Protestele au reînceput în Valea Jiului. Peste 360 de mineri angajaţi la exploatările miniere Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran, unii dintre ei de mai mult de zece ore. Nemulţumiţi că nu şi-au primit la timp salariile, ortacii refuză să iasă la suprafaţă până ce nu-şi vor încasa drepturile ce li se cuvin, relatează B1 TV.

Potrivit sursei citate, 240 de mineri din schimburile 3 şi 4 nu au mai ieşit din mină, iar acestora li s-au alăturat şi cei care trebuiau să intre în schimbul 1.

La Uricani protestează 125 de mineri, care susţin că vor ieşi din subteran doar după ce salariile, neîncasate din 29 noiembrie, le vor intra în conturi.

"Trebuia să primim avansul pe luna noiembrie în data de 28 noiembrie, dar banii nu au intrat nici acum pe cardurile minerilor. Situaţia este destul de urâtă. Ni s-a spus că vom primi banii în cursul zilei de marţi, dar nu avem nicio garanţie în acest sens", a declarat, pentru Agerpres, liderul sindicatului Huila, Laszlo Domokos

Preşedintele "Huila" a explicat că plăţile au fost întârziate deoarece Complexul Energetic Hunedoara nu a plătit încă pentru cărbunele pe care l-a primit din Valea Jiului şi astfel nu s-a putut constitui fondul de salarii.